U svakoj normalnoj zemlji Marić bi idući dan odletio s funkcijePiše: Sanja Modrić, za portal Telegram

Upravo je sramotno da ni sam Marić, ni Ministarstvo financija, ni Vlada, mjesecima ne osjećaju potrebu da o ovome daju javnosti tražene odgovore

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i njegova predsjednica Nataša Novaković zatražili su dokumentaciju da mogu ocijeniti hoće li otvoriti postupak, pišu požurnice, ali s druge strane – ni pisma ni razglednice. Šutnjom se ovoga puta blokira razjašnjavanje moguće korupcijske priče o ministru financija Zdravku Mariću, koju su objavili najprije Net.hr, a zatim i istraživački portal Oštro, pa onda prenijeli i drugi portali uključujući i Telegram.

Prema informacijama autora, Marić je, dakle, u ljeto 2019. godine, proveo s obitelji četiri dana u luksuznom hotelu s pet zvjezdica Bellevue u Malom Lošinju, ali tako da račun nije platio po punoj cijeni noćenja od 1161 eura koja vrijedi za anonimne smrtnike, nego po 291 euro. Četiri dana odmora koštala su ga točno tri eura više nego što sve ostale goste košta samo jedan dan.

Financijski paket s paprenim začinom

Autori s velikom sigurnošću razotkrivaju detalje ovog zgodnog financijskog paketa s popustom od 75 posto za ministra financija pa bi se reklo da za to imaju i dokaze. Vjerojatno ih je o događaju obavijestio neki idealist iz tvrtke vlasnice, koji nadobudno smatra da su državni dužnosnici ljudi kao i svi drugi, pa još i na visokim državnim plaćama, i kako nije u redu da ih se posebno dariva. No, stvar visi u zraku jer su oni koji trebaju dati podatke odabrali pouzdanu taktiku ogluhe.

U svakom slučaju, papreni začin ovom još službeno nerazjašnjenom slučaju daje činjenica da su tvrtki Jadranka, koja je vlasnik Hotela Bellevue, u nekoliko navrata odobreni povoljni krediti Hrvatske banke za obnovu i razvitak čiji je vlasnik država, a gdje je Zdravko Marić, vidi vraga, predsjednik Nadzornog odbora.

Sukob interesa jednostavnog naziva – ‘mito’

Kao što smo i mi u utorak objavili, u Marićevom mandatu, jer taj nas u ovakvim okolnostima treba zanimati, dodijeljeno im je 1,9 milijuna kuna subvencioniranog državnog kredita, a nakon što su Marića ugostili u svom hotelu, navodno uz basnoslovan skonto, prvo još 3,9 milijuna, a zatim još dva.

Kompanija se, prema tome, imala debelog računa zahvaliti se ministru financija povlaštenim gostoprimstvom u svom hotelu s jacuzzijem unutar najboljih apartmana, unutarnjim i vanjskim bazenom s morskom vodom, privatnom plažom, igraonicom za djecu te ponudom japanskog restorana koji je nagrađen Michelinovim tanjurom.

No, kvaka je, naravno, u tome da ministar to ne smije primiti i da bi svaki koji bi prihvatio takvo što – u svakoj normalnoj zemlji sutradan odletio s funkcije. Jer, riječ je o sukobu interesa po definiciji, koga će prostodušan svijet, nevičan zakukuljenim formulacijama, nazvati jednostavno: mitom.

Opravdanja s kojima bi se drugdje mogli ‘slikati’

Zato je upravo sramotno da ni sam Marić, ni Ministarstvo financija, ni Vlada, mjesecima ne osjećaju potrebu da o ovome daju javnosti tražene odgovore. A onda također nije nimalo čudno što ni tvrtka Jadranka ne šalje originalne račune Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, s kojim se i inače igra mačke i miša kome god padne na pamet. Misle očito da im može biti. Jer i može. Pa ukinimo onda i Povjerenstvo.

A Zdravku Mariću, koji u javnim nastupima sebe prikazuje kao nevinašce posvećeno samo i jedino svom poslu, ovo nije prvi slučaj da prekoračuje granice dopuštenog. Lani su ga reporteri našli kako sa ženom i djecom ljetuje na 22-metarskoj jahti u vlasništvu jakog poduzetnika Blaža Pavičića. Interesantno je kako biznismeni baš dužnosnike ugošćuju na krstarenjima pa onda i jedni i drugi tvrde da su prijatelji od ranije.

Da živimo negdje drugdje mogli bi se slikati s takvim opravdanjima. Ali kod nas ne. U tiskanim izdanjima dvaju najjačih dnevnih novina uzalud jučer tražim naslov o ovoj tiražnoj aferi. I ne nađem ni slova. Ovdje sve prolazi. I sve se pokušava zataškati. Zato običnim ljudima i jest kako im jest.

Izvor: Telegram