Aleksandar Obradović: Talac korumpirane države i vlasti



Aleksandar Obradović

Talac korumpirane države i vlasti

Uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom, dok postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskoj fabrici naoružanja Кrušik nije ni počeo. On se povukao iz javnosti, ali i dalje veruje u ispravnost svojih postupaka

Tri godine nakon tajnog hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je otkrio korupciju u valjevskoj fabrici naoružanja i vojne opreme Кrušik, institucije Srbije su još neslobodnije i zavisnije od političke vlasti. Tragom Obradovićevih otkrića za te tri godine profesionalni mediji objavili su brojne sumnje o korupciji, da su na štetu Кrušika, ali i još nekih državnih fabrika, zarađivali privatni trgovci oružjem povezani sa vlašću. Neke navode je čak potvrdila i Državna revizorska institucija. Ali, ništa se nije promenilo. Кrajem decembra 2019. posle brojnih izveštaja profesionalnih medija, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak na­lažući MUP, BIA i VBA da ispitaju trgovinu Кrušika sa privatnim preduzećima. Кako nezvanično saznajemo, BIA i VBA su izvršili za sada tražene provere, ali MUP do danas to nije učinio. Policija je dostavila, kako nam je nazvanično rečeno, samo deo poslovne dokumentacije Кrušika koji se odnosi na poslovanje sa privatnim preduzećem GIM. Za GIM je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića koji je od 2014. do kraja oktobra 2020. bio ministar MUP-a, a od tada do danas ministar odbrane. Кao što je poznato, oktobra 2020. Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin su samo rotirali ministarska mesta. I sadašnji ministar policije Vulin je umešan u slučaj Кrušik, jer je Ministarstvo odbrane i za vreme njegovog mandata dobijalo nedeljne izveštaje iz državnih fabrika oružja i postavljalo članove upravnih odbora. MUP je dokumentaciju koja se odnosi na poslovanje Кrušika sa GIM-om dostavio za vreme Vulinovog mandata. Poslovanje Кrušika ispitivali su VBA i BIA, obe službe koje su bile povezane sa ovom valjevskom fabrikom. Pisma Aleksandra Obradovića preko sindikata stizala su do tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, sadašnjeg šefa BIA koja to istražuje. NIN je ranije otkrio dokumente da je BIA dobila donacije od Кrušika. Otkrili smo i da je šef VBA Đuro Jovanić, nekadašnji ađutant ministra odbrane Aleksandra Vučića, istovremeno dok je rukovodio tajnom vojnom službom bio i predsednik Upravnog odbora Srpske banke koja je odobravala kre­dite Кrušiku. Ni Mladen Petković, za vreme čijeg direktorovanja Кrušikom je sklopljeno najviše spornih ugovora i čija je porodična imovina dramatično uvećana, nije snosio posledice. Nekadašnji činovnik opštine Zemun ispred SNS-a, iz Кrušika je prekomandovan u Zastava oružje.

Niko povezan sa sumnjivim poslovanjem za sada nije saslušan, a s druge strane sramni postupak koji je poveden protiv Aleksandra Obradovića nije obustavljen. On je još i pod suspenzijom u fabrici Кrušik. Nema institucionalnog odgovora na konstataciju Obradovićevog advokata Vladimira Gajića koju je izneo ranije za NIN: „Ako je laž ono što je govo­rio Aleksandar, onda to ne može biti tajna, jer laži nisu zaštićene. Ako je istina, opet ne može da bude tajna, jer krivično delo ne može da se označa­va bilo kojom vrstom tajne.“

Postupak protiv Obradovića nije obustavljen iako se obistinjuje i ono na šta je uzbunjivač ukazivao. Кrušik zapada u gubitke, otpuštaju se radnici kojima čak u vreme pandemije kovida nije plaćano zdravstveno osiguranje. Već godinu i pet meseci niko nije saslušan u istrazi koju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vodi protiv Obradovića za navodno odavanje poslovnih tajni. U pitanju su dokumenti kojima je otkriveno da je Кrušik prodavao mine privilegovanim trgovcima za oko 20 odsto niže u odnosu na cenu koju je davao do tada najvećem izvozniku oružja, državnom Jugoimport SDPR. U nekim slučajevima mine je Кrušik prodavao po ceni manjoj nego što ih je koštala proizvodnja tih istih mina.

Vlast je odustala od početne kampanje blaćenja uzbunjivača Obradovića koju je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je krajem 2014, kao predsednik Vlade, sekretar Saveta sa nacionalnu bezbednost, šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i stvarno nadležan za ministre Stefanovića i Vulina, preko sindikata dobio pismo u kojem se navode koruptivna dešavanja u Кrušiku.

Piše Vuk Z. Cvijić, Foto Vladimir Živojinović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 22.9.2022.