Zoran Kesić i ekipa Njuz neta - Svi grehovi onih bivših



Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Pre samo nekoliko meseci nismo imali pojma kakvi će nam biti parlament i nova vlada. Iz perspektive građana, priželjkivali smo da to budu neki dosadni poslanici i dosadni ministri, nezanimljivi, bez nekih posebnih priča u svojim biografijama, birokrate koje rade tamo neke svoje dosadne poslove na održavanju i vođenju države da bismo mi, sebični građani, živeli što bolje jer ih, najzad, za to i plaćamo.

Sa druge strane, iz perspektive nekoga ko se bavi komedijom, priželjkivali smo da budu zanimljivi i uzbudljivi, da imaju u svojoj biografiji gomilu afera, da pričaju razne, hajde da kažemo čudne stvari i da generalno budu u skladu sa receptom „što bolje, to gore“. I može se reći da je rezultat za sada bliži ovoj drugoj opciji. Nažalost. Ili na sreću, kako za koga. A i realno, ko bi zaista mogao da veruje da je ona prva opcija uopšte moguća? To bi značilo da smo neka Norveška ili Švedska, u najmanju ruku.

Кoliko nismo Norveška i Švedska, pokazala je sednica Skupštine na kojoj je trebalo i formalno izabrati novu Vladu Srbije. Bilo je tu svega i svačega, ali jedna izjava se posebno izdvojila. Nova stara mandatarka Ana Brnabić, osoba kojoj je već treći put povereno da vodi vladu ove zemlje, objasnila je poslanicima, između svega ostalog o čemu je govorila, kako bivša vlast nije davala subvencije za električne automobile, a nisu ni mogli da daju subvencije za električne automobile, jer su morali najpre da obezbede punjače za električne automobile, što takođe nisu uradili.

Znamo, reći ćete, prvi električni automobil „tesla“ je 2008. još bio u razvoju i tek polovinom 2009. isporučeno je prvih 500 primeraka i to najekskluzivnijim kupcima. Znamo, reći ćete da bi bilo čudno da tadašnja vlast, sa Borisom Tadićem na čelu, daje subvencije za nešto što je tada jedva moglo da se kupi i u Americi, a kamoli u Srbiji, ali sve su to izgovori. Ona bi, da je bila vizionarska, kao vlast Aleksandra Vučića, još tada izmislila električne punjače i postavila ih širom zemlje, pa automobili kad dođu - dođu. Treba razmišljati unapred, kao što je razmišljala aktuelna vlast pre nekoliko godina, pa je Кini ponudila pileće nogice u zamenu za leteće automobile.

Ne znamo, doduše, dokle je stigao taj dil, nešto ne vidimo perjanicu SNS-a i predsednika Skupštine Vladimira Orlića da leti u onom letećem automobilu u kojem je leteo u predizbornom spotu svoje stranke, ali znate šta? Ako dil nije realizovan, možemo mi to i sami. Eno Željko Mitrović svaki čas u svom PRDC-u napravi neki neidentifikovani leteći objekat i šta nam fali? Ne trebaju nama Кinezi. PRDC!

I dobro je što nas je premijerka podsetila na još jednu stvar koju bivša vlast nije uradila. Ima još toliko toga što im se može zameriti, pomenućemo samo da nisu, na primer, započeli rad na srpskom svemirskom programu, zbog čega i dalje nismo kolonizovali nijednu planetu i zbog čega nam BDP već neko vreme stagnira. Pa kad se uskoro budete pitali ko je kriv za slabu i prezaduženu ekonomiju koju imamo, eto da znate - oni bivši!