Jelena Obućina: Prete mi „predsednikovi ljudi“



Novinarka Jelena Obućina dobila je jezive pretnje putem društvenih mreža, a sve zbog tekstova u tabloidima Alo i Informer, gde su njene reči izvučene iz konteksta i izvrnute. Sa društvenih mreža poručeno joj je da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”.

Novinarka TV Nova S kaže za Danas da je pretnje prijavila nadležnima, kao i da se zbog njih oseća uznemireno. Takođe, veruje da su pretnje orkestrirane.

„Nema ‘slučajnih napada’ u ovoj državi. Hajka je orkestrirana i nadam se da su nalogodavci zadovoljni. Preti mi se nabijanjem na kolac. Jaki junaci su ti ‘predsednikovi ljudi“, ističe Obućina.

List “Alo”, i “Informer” koji je to preneo, poslužili su se izvrtanjem reči novinarke iz uvoda u Pregledu dana emitovanog 29. novembra na TV Nova S, čime su Obućinu targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.

Koalicija za slobodu medija poručila je da ono što zabrinjava je način na koji je to učinjeno, koji ukazuje da su ovi listovi namerno, svesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima preneli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prete predsedniku Srbije“.

Kao rezultat ovakvih tekstova Obućina je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i pretnje, a u jednoj od njih preti se nabijanjem na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualizovanom kontekstu.

Izvor: Danas, Nova.rs