BORIS DEŽULOVIĆ - Men Too



Boris Dežulović, kolumna za portal N1

Žao mi je, gospodo, morali ste vidjeti kamo to vodi. Ali džabe: vizualni prekidač za paljenje imate samo kad je u pitanju promatranje ženske anatomije. 

“Mnoge žene nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti. Ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, rekao je pater Božidar Nagy iz zagrebačke bazilike Srca Isusova u razgovoru s reporterkom Provjerenog Dankom Derifaj, i pola Hrvatske propelo se na ženske noge. Bolno očekivano, mlada gospodična s Nove TV potpitala je onda nisu li muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, na što je pater bazilike K*rca Isusova spremno odgovorio: “Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje.”

Da, pardon, bazilike Srca Isusova, ispričavam se.

Pater nije rekao ništa nečuveno i nepoznato: to da žene svojim kratkim suknjicama i dubokim dekolteima izazivaju nevine mužjake poznato je otkako postoji ljudski rod. I prvoga je pračovjeka na prvi pragrijeh navela prva pražena. Žene izazivaju, žene provociraju, žene traže đavla. Zašto se uređuju, zašto izbacuju noge i s*se, ako ne zato da upadnu u muško oko?

Pater Božidar stoga svake prve subote u mjesecu na Trgu bana Jelačića predvodi molitelje što na koljenima mole krunicu – za žene i “čednost u odijevanju”, ali i “za muškarce, da postanu duhovni autoriteti koji će hrabro svjedočiti katoličku vjeru. “Vitezove Bezgrešnog Srca Marijina”, dio pokreta koji je u katoličku rekonkvistu krenuo iz poljske zaklade Ordo Iuris – čiju je hrvatsku filijalu, Vigilare, osnovao slavni John Vice Batarelo – na hrvatskim trgovima organizira inicijativa “Muževni budite”, nazvana po riječima apostola Pavla: “Bdijte postojani u vjeri, muževni budite, čvrsti.”

Na portalu “Muževni budite” najavljuju i druge inicijative, redom: “Inicijativa Muževi, ljubite svoje žene poticat će sve muškarce na molitvu i post prve srijede u mjesecu za buduću suprugu, inicijativa Što je muškarac bez krunice? poticat će muškarce na svakodnevnu molitvu krunice, inicijativa Čisto srce stvori mi, Bože poticat će sve muškarce zarobljene duhom bluda na molitvu i post treće srijede u mjesecu, a inicijativa Združena braća naglašavat će važnost okupljanja muških molitvenih zajednica. Inicijativa Biblija kroz 365 dana potaknut će ih da svakog dana čitaju Božju riječ, a inicijativa Sve mogu u onom koji me jača poticat će muškarce da svakog dana sudjeluju u najvećem događaju na zemlji, svetoj misi.”

Obuka je, kako vidimo, zahtjevnija i teža od obuke američkih marinaca, a cilj joj je, jasno, reafirmirati tradicionalnog, muževnog katoličkog pater familiasa. Zato se, eto, molitelji predvođeni paterom Božidarom Nagyjem na koljenima mole “da muškarci da postanu duhovni autoriteti”, te za “čednost u odijevanju i ponašanju”. Jer, shvatili ste, “mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti.” Dobro, “izazovno odijevanje ženskih osoba” kod “muške populacije” ne izaziva baš “jako velike neugodnosti” – više, rekao bih, “ugodnosti” – ali pater se očito malo zbunio pred gospodičnom Dankom: nije li i to dokaz pogubnoga utjecaja ženske ženstvenosti?

Kada, međutim, prođe obuku iz muževnosti i postane “postojan u vjeri, muževan i čvrst”, naš će tradicionalni plećati, dlakavi, brkati i muževni Marijin vitez biti otporan na sve one “bilo svjesne bilo nesvjesne izazove ženskih osoba”. Poznato je, uostalom, da se u ono vrijeme, kad se znao red i kad je muškarac bio muškarac, na nemoralno odjevenu ženu nikad nije digla ni muška ruka niti ijedan drugi muški organ. Za druge kršćanske zemlje nemam točne podatke, ali u cijeloj povijesti tradicionalne Hrvatske nije zabilježeno da je tradicionalni katolički pater familias makar bacio pogled na izazovno odjevenu ženu, a kamoli je napao ili, sačuvaj Bože, silovao.

Za silu, najzad, nema ni potrebe, jer tradicionalni muževni muškarac sam po sebi i po Božjoj volji privlači tradicionalnu ženstvenu ženu.

“Mi muškarci ne trebamo spoj, mi imamo oči koje možemo iskoristiti kako bismo upili spolno zadovoljstvo”, tumače tako na portalu “Muževni budite” razliku između muškaraca i žena. “Pali nas ženska golotinja na bilo koji način, u bilo kojem obliku ili formi. Nismo izbirljivi. Podjednako nas može zapaliti fotografija nage nepoznate osobe baš kao i romantična međuigra s golom djevojkom. Imamo vizualni prekidač za paljenje kad je u pitanju promatranje ženske anatomije. Žene to rijetko razumiju jer nisu spolno stimulirane na isti način. Njihova su paljenja vezana za dodir i odnos”, objašnjavaju ovi sjajni poznavatelji ženske fiziologije i psihologije.

Kad je dakle o “paljenju” riječ, moglo bi se reći da su mužjaci benzinci, a ženke idu na dizel. Žene tako ne “pale” muški tjelesni atributi, one nisu “spolno stimulirane” muškom anatomijom, već “odnosom”, muškarčevom duhovnošću. Žene su stoga izbirljive: ne može njih podjednako zapaliti banalna fotografija nekakvog, nemam pojma, polugolog vatrogasca s trbušnim zidom popločanim talijanskim pločicama, kao što to može romantična međuigra sa stasitim, brkatim Marijinim vitezom i zajedničko čitanje psalama.

To je zato što ženski “prekidač za paljenje” reagira na muškarca koji za nju posti svake prve srijede u mjesecu, a svake treće posti za oslobođenje od bluda; žene “spolno stimulira” muškarac iz muških molitvenih zajednica koji svakog dana čita Božju riječ i sudjeluje u svetoj misi. Popularni mit da veličina nije važna kolosalna je budalaština: sveta je misa, jasno, “najveći događaj na zemlji”.

Žene se, ukratko, “pale” upravo na one Pavlove mužjake, “postojane u vjeri, muževne i čvrste”, na katoličku muževnost Johna Vice Batarela i patera Nagyja, na klečeće mužjake s krunicom u rukama.

I odjednom, eto nas u neočekivanom logičkom problemu.

Znam da u inicijativi “Muževni budite” nisu tu stvar promislili toliko daleko – muškarci nikad stvari ne promišljaju toliko daleko – ali što kad pukne brana ženskih inhibicija i kad na katoličke mužjake na Trgu bana Jelačića navale stotine i tisuće “spolno stimuliranih” katolkinja, posve raspamećenih pred prizorom muževnih ratnika na koljenima, s krunicama u rukama?

Molim vas, nemojte mi reći da niste vidjeli kako Danka Derifaj proždire očima patera Božidara i njegove molitelje na Jelačića placu? Što će tek biti – to se ja pitam, gospodo – kad ta golema, stoljećima suspregnuta seksualna energija konačno provali, i kad debele, brkate i jebozovne Marijine vitezove počne gutati noć? Što kad katoličke muževe policija počne nalaziti po podrumima u mračnim predgrađima, brutalno silovane od raspomamljenih “spolno stimuliranih” katoličkih ženki željnih “odnosa”? Što kad se jedne subote pater Božidar Nagy ne pojavi među moliteljima na Jelačića placu, pa ga u nedjelju pronađu u zaključanoj sakristiji bazilike Srca Isusova, golog i vezanog, u lokvi sperme i gomili praznih, zgužvanih kutija Viagre?

Što ćete onda, gospodo? Kupovati pepper-sprej?

O da, plakat će katolički maskulinisti iz pokreta Men Too kako je odvratno i licemjerno optuživati muškarce kako svojim kratkim očenašima i dubokim psalmima sami izazivaju katoličke predatorice, branit će se Marijini vitezovi otrcanom tezom kako krunica u njihovim rukama nije poziv na razmnožavanje, i kako “ne” znači “ne”, ali bit će kasno. Klečat će onda na Jelačića placu i žene iz inicijative “Ženstvene budite”, sve mrmoreći i moleći za “nemoralnost u odijevanju” i reafirmaciju tradicionalne, izazovne ženke golih bedara i izbačenih sisa, a razuzdana ženščad prezirno će se smijati njihovim nazadnim stavovima iz mračnog dvadesetog vijeka, kad su žene bile seksualni objekti, a seksualni subjekti isključivo muškarci.

Pater Božidar, John Vice i Marijini vitezovi očito nisu svjesni problema, ali nije se čuditi. Mnogi muškarci nisu. Kad dođe vrijeme, reći ću to ovako: “Mnogi katolički muškarci nisu svjesni kada govore i ponašaju se izazovno i onda to kod ženske populacije izaziva jako velike neugodnosti. Muške osobe trebale bi misliti da svojom duhovnošću i molitvom ne izazivaju grijehe kod žena”.

Mnogi će mužjak tada, jasno, potpitati nisu li žene same odgovorne za svoje grijehe, ali ne znam što bih vam rekao. Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno muško moralno ponašanje.

Žao mi je, gospodo, morali ste vidjeti kamo to vodi. Ali džabe: vizualni prekidač za paljenje imate samo kad je u pitanju promatranje ženske anatomije.