DRAŽA PETROVIĆ - Srpske napredne narodne patrole



Draža Petrović, kolumna za portal N1

Takozvane Narodne patrole upoznao sam sasvim slučajno, na Slaviji, u programu uživo N1 Zagreb, kada je takozvani Narod, koji je valjda osnivač Narodnih patrola, poslao vođu Narodnih patrola, takozvanog Damjana Kneževića, da prekine moje historijsko obraćanje u takozvanom „lajvu“.

Bio je oktobar prošle godine, novinarka N1 Zagreb ljubazno me pozvala da ćaskamo na razne teme, ja se ljubazno odazvao i kao mesto za direktno uključenje predložio sam Slaviju, ne mogu tačno da se setim zašto, ali mi je podsvest valjda govorila da je to (h)istorijski kružni tok u odnosima Srba i Hrvata.

Tu je, naime, sve i počelo ono kada je Beograd 24. marta 1989. godine na Slaviji dobio prvi Mekdonalds u Jugoslaviji, pa su Srbi po utakmicama pevali Hrvatima: „Mi imamo Mekdonalds, a gde je vama?“, te Hrvati nisu imali kud nego da priznaju da su ih Amerikanci preveslali, čim su prvi Mek u SFRJ dodelili Srbima. I nedugo potom je počeo rat, kolko se sećam, jerbo su Hrvati hteli da osvoje Mekdonalds na Slaviji, srpsko vekovno ognjište, a Srbi im nisu dali. Valjda je tako nekako bilo, ko bi ga znao?

Uglavnom, Srbi su se u to vreme ponosili američkim lancem brze hrane, Rusi ih nisu zanimali tri odsto, tako da u to vreme nije ni bilo Narodnih patrola, one su se pojavile tek pre koju godinu kada su ih osnovali neki tipovi koji ne znaju šta je jednačenje suglasnika po zvučnosti, pa srpski narod uporno nazivaju srBski narod. I patroliraju po ulicama ne bi li sa ulica proterali migrante, novinare, građane i sve ostale nenarodne elemente.

E sad, kolko se iz priloženog dalo videti, razlog upada takozvanog Damjana Kneževića iz takozvanih Narodnih patrola u „lajv“ N1 Zagreb bio je da demantuje da su oni pod kontrolom Vučića, a to je demantovao tako što je u kratkom, ali sadržajnom obraćanju rekao da je Vučić „izdajnik i p*der“. I vratio se posle u svoj automobil koji je prethodno ostavio na kružnom toku, te otišao u nepoznatom pravcu. Sad znam i gde: otišao je da priprema atentat na Vučića!

Izveo je to, međutim, izuzetno traljavo. Najpre je angažovao čoveka koji se ne prezive čak ni na ić, što je osnov svakog Velikog Srbina, nekog Dejana Bobačeka, da na miting „protiv izdaje Kosova“ ispred Predsedništva Srbije ponese ukradeni karabin sa optičkim nišanom i pet komada antipacirne municije. Bobačeka su zajedno sa karabinom uhapsili u Sremskoj Kamenici na putu ka Beogradu, a on je, pišu režimski tabloidi, na prvom saslušanju priznao da su „imali plan da idu do kraja, da sruše Vladu, a ako je potrebno i da pucaju na Predsedništvo“.

I tako je predsednik Vučić preživo još jedan atentat, Vlada je preživela još jedno rušenje, a sem Bobačeka posle mitinga na kome su javno sa govornice otkrivali da će možda i da pripucaju metaforama tipa „Ko potpiše, njega ubiše“, ako Vučić prizna Kosovo, uhapšena su još dvojica, urednik sajta Srbin.info, te već opisani Knežević Damnjan, vođa Narodnih patrola.

Sve je tu jasno, osim što nije jasno koja je razlika između retorike Narodnih patrola i Aleksandra Vučića u njegovih prvih dvadesetak godina političke karijere. Narodne patrole su zapravo najbolji učenici Šešelja i Vučića, plus Nikolića i baštine tradiciju Srpske radikalne stranke, start ap projekta iz kog je nastala Srpska napredna stranka. Vučić je ushićeno aplaudirao kada su njegovi saborci najavljivali aboliciju Zvezdana Jovanovića, atentatora na Zorana Đinđića, i još ushićenije aplaudirao kada su njegovi saborci koji mesec pre atentata na Đinđića poručivali: „Ako u narednih mesec, dva, vidite negde Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom“.

A o osveti „izdajnicima Kosova“, večitoj šešeljvsko-vučićevsko-radikalskoj mantri, da i ne govorimo.

Da se danas kojim slučajem ispred Predsedništva Srbije pojavi Onaj Vučić, on bi takođe poručio Ovom Vučiću – ko potpiše njega ubiše. Tako da vam je cela ta ekipa isto stanje (svesti), drugo pakovanje (nesvesti).

ONAJ VUČIĆ: U ovoj zgradi sedi najveći izdajnik srpskog naroda, Ovaj Aleksandar Vučić, koji bi da proda belosvetskim fukarama svetu srpsku zemlju! Ako u narednih mesec, dva, vidite negde Ovog Aleksandra Vučića, recite mu da je i Đinđić pred smrt imao problema sa Kosovom.

OVAJ VUČIĆ: Nećeš me uplašiti, Onaj Prethodni Aleksandre Vučiću, jer je meni na prvom mestu isključivo Srbija i srpski narod…

Onda bi krenula ofanziva podrške iz svih artijerijskih oruđa SNS u odbrani Ovog Aleksandra Vučića od Onog Aleksandra Vučića.

VESIĆ: Postajemo svedoci terorizma lažnih patriota i Onog Aleksandra Vučića ispred zgrade Predsedništva, okupljenih pod lažnim izgovorom, ali sa zastrašujućom namerom pokušaja atentata na Ovog Aleksandra Vučića”.

BRNABIĆ: Razulareni ekstremista Onaj Aleksandar Vučić poslao je u svet najgoru moguću sliku Srbije na Dan Državnosti, a njegova mržnja prema Ovom Vučiću veća je od navodne ljubavi prema otadžbini.

ORLIĆ: Srbija i narod znaju kako da sačuvaju svog predsednika, Ovog Aleksandra Vučića, od jezivih pretnji Onog Aleksandra Vučića.

I tako bi to trajalo u nedogled, sve dok narod ne shvati da Onaj i Ovaj nisu isti Vučić. Mada uglavnom jesu.

Samo treba poraditi na tome da Narodne patrole jednog dana ne promene ime u Srpske napredne narodne patrole, pa da se naše narodno veselje nastavi u nedogled. I Onaj Aleksandar Vučić bi se odavno učlanio u Narodne patrole, da su postojale pre 30 godina, ali nisu, pa se učlanio u radikale. I daleko je dogurao, tako da je najveća opasnost da i Narodne patrole jednog dana ne dođu na vlast i postanu garant mira i stabilnosti na Balkanu.

A kakvi smo baksuzi, doći će. Jer ovde je sve moguće, sve se menja, samo je Mek na Slaviji, od kog je sve ovo i počelo, onaj isti od pre 34 godine.