SVETISLAV BASARA - Zamrzavanje i odmrzavanje



Piše: Svetislav Basara

Kad god me pripadnici militantog desnog krila pajtaša iz moje kafanice - mi smo pluralistčka ekipa - stanu ubeđivati da je „zamrznut konflikt“ mudra strategija i da vreme „radi za nas“, obično im ovako kažem: „Idi u kasapnicu, kupi kilo najboljeg bifteka, stavi ga u zamrzivač, pa ga posle dvadeset godina odledi, ispeci i pojedi.“

Ako to ne upali (a nikad ne upali) - većina mojih kafanskih pajtaša bi smazala biftek i posle 50 godina zamrznutosti (pogotovo ako je džabe) - promenim taktiku pa kažem: „Hajde da se nađemo u februaru 2053. pa mi onda recite šta je vreme u međuvremenu uradilo za vas.“ To već malčice uzdrma čvrstinu uverenja mojih pajtaša; naprosto znaju da će nam međuvreme smrsiti konce i da niko od nas neće doživeti 2043. Ali, j*biga, ni to ne upali.

Kad ste pročitali „zamrznuti konflikt“, garantovano ste pomislili da mislim na Kosovo. Ako ste tako pomislili, znajte da ste polovično bili u pravu. Kao Krle22. Jesam ja mislio na Kosovo, ali naša današnja kolumna je posvećena nečem drugom, konkretni štetama po istoriju i život koje nastaju u situacijama kad se - iz ovog ili onog razloga - zamrzivači i konflikti „odmrznu“.

Evo, recimo, nedavno se - pretpostavljam zbog kvara na Visokim Vezama - abruptno odmrznuo odavno zamrznuti konflikt interesa na nacionalnom televizoru RTS. Slično glavnom zamrznutom konfliktu, Kosovu, RTS je formalno pravno bio naše opštenarodno „pravo da znamo sve“, ali se RTS - kao i Kosovo - u jednom momentu otcepio od naroda i nepristrasnog izveštavanja, tako da su oni koji su imali stomak da gledaju njegove programe mogli da saznaju samo ono što je RTS-ov menadžmenta smatrao da je potrebno znati.

S druge strane, da bi sačuvao makar deo obraza (koji, ruku na srce, nikad nije imao), RTS ni izdaleka nije zadovoljavao Visoke Standarde pristrasog i neobjektivnog izveštavanja. Pravi zamrznuti konflikt. Nit smrdi, nit miriše, a svi nezadovoljni.

Međutim, pre neki dan predsednik UO RTS Klanšček javnosti je podastro dokaze o teškim TV muljavinama. Obelodanio je da RTS proizvodi neki beznačajan procenat programa, a da manjak nadomešćuje kupovinom programa drugih produkcija koje - pazi sad - prave RTS-ovi zaposlenici.

Kako je na to reagovao generalni Bujke, koji je sam po sebi jedan zamrznuti konflikt? Pribegao je istoj taktici kao i prigodom vađenja trnja iz basnoslovno skupe mindže humanitarne i estetske katastrofe od serije „Stefan Nemanja“. Tada je rekao: „Koješta, to je odlična serija“. I tada je stvar „legla“. Onomad je rekao: „Koješta, to su klevete i laži.“ Čisto sumnjam da će sada stvar tek tako leći.

Istovremeno se po čaršiji i mahalama pronela vest da je za novog šefa RTS viđena - i da će u tu svrhu biti odmrznuta - Ljilja Smajlovićka, stručna saradnica TV RT Balkan. Smajlovićka je odlučno demantovala glasinu. Lično mislim da „varuje“. Videćemo, uostalom.