Pravnici za pravnu državu: Moramo da podržimo ugrožene koleginice



Piše: Jelena Jerinić, za nedeljnik ''Vreme'', 2.3.2023. 

Muk u Srpskoj naprednoj stranci o dešavanjima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prekinuo je u utorak uveče najistaknutiji među svim SNS pravnicima - predsednik države lično – izjavom je da se protiv šefa VJT Nenada Stefanovića vodi „politička hajka”. Aleksandar Vučić tako nije uzeo u zaštitu VJT, niti sam tužilački sistem, on je dao signal članovima svoje stranke i tablodima da krenu u otvoreni napad na hrabre zamenice tužioca Bojanu Savović i Jasminu Paunović i na sve druge koji se usprotive njihovoj protivzakonitoj smeni

Nije nikad bilo lako biti pravnik ili pravnica u Srbiji. Ako ništa drugo, kad god u nekom novom društvu kažeš čime se baviš, bar dvoje prevrne očima u stilu: "Evo je ova, sad će da smara o pravu”.

Prošle nedelje je vest o suprotstavljanju dve hrabre tužiteljke iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) da ih njihov šef, bez ikavog valjanog razloga, skine sa slučaja korupcije na kojima rade odjeknula u javnosti. Koleginice nisu dozvolile da se kao razlog za njihovo sklanjanje sa važnih antikorupcijskih predmeta navede njihova nespremnost ili neprofesionalnost. Mnogi su njihovo istupanje shvatili kao poziv na borbu protiv onih, koji su zarobili sve naše institucije, uključujući i tužilaštvo.

Bahatost Nenada Stefanovića

O Nenadu Stefanoviću, šefu VJT, jednog od najvažnijih, ako ne i najvažnijeg tužilaštva u tužilačkom sistemu, nije se mnogo znalo u javnosti. Stefanović je na scenu stupio u paketu sa ustavnim amandmanima, Vlada ga je izdvojila kao trećerangiranog kandidata, a tada jednostračaki parlament ga ipak izabrao. Ubrzo se istakao, na način na koji su opisale u svojim izjavama i tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović, ali i drugi tužioci koji su sada odlučili da izađu u javnost – bahatošću.

Nema sumnje da je Stefanović produžena ruka republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac (koju mi, od skoro, zovemo Vrhovna ćutiteljka Dolovac). VJT u Beogradu je Stefanović stavio pod svoju kontrolu i dovođenjem velikog broja zamenika iz nižih javnih tužilaštava na ograničeni vremenski period (poslednji put produžen samo dan pre stupanja na snagu novih zakona koji bi tu praksu trebalo da prekinu).

Čekajući signal Vučića

Vest o sklanjanju tužiteljki odjeknula je i u Skupštini. Govorili su o njima predstavnici mnogih opozicionih stranaka i pozivali na odgovornost rukovodstvo Tužilaštva.

A sa druge strane – muk! U poređenju sa ranijim otvorenim napadima na nosioce pravosudnih funkcija, poslanici SNS-a jednostavno su ćutali. Međutim, ne treba se zavaravati, bilo je samo pitanje vremena kada će se oglasiti najistaknutiji među svim SNS pravnicima – predsednik države lično. Izjavivši u utorak uveče da se protiv Stefanovića vodi "politička hajka”, Aleksandar Vučić nije uzeo u zaštitu VJT niti sam tužilački sistem – on je dao signal članovima svoje stranke i tablodima da krenu u otvoreni napad na ove dve žene i na sve druge koji se usprotive njihovoj smeni.

To treba da imamo u vidu svi mi, koji danas izgovaramo njihova imena i pozivamo se na njihovu hrabrost. Lavina koje su svojim istupanjem pokrenule ne sme biti prolazni politički događaj, a one ne smeju biti ostavljene na vetrometini.

Na sreću, pored političara, u zaštitu koleginica stalo je na desetine tužilaca iz, za sada, tri tužilaštva, insistirajući da Državno veće tužilaca reaguje i oglasi se o neprimerenom uticaju na rad zamenika javnih tužilaca i njihovu samostalnost.

Iskreno se nadam da će se Poverenik DVT oglasiti i o zahtevu koji je Stefanović podneo za zaštitu od nedozvoljenog uticaja na njega samog i postaviti stvari na svoje mesto. To je najmanje što može da uradi pred kraj svog mandata u DVT.

Podrška hrabrim koleginicima

U zaštitu koleginica stali su i advokati, na čiji protest danas ponosno idem ne samo kao narodna poslanica, već i kao jedna od tridesetak profesora i profesorki pravnih fakulteta koji smatraju da je njihova obaveza da podrže tužiteljke koje su učili ili sa kojima su nekada studirali. Naša je obaveza da današnjim studentima i studentkinjama u ovoj otetoj zemlji pokažemo zbog čega smo mi nekada studirali pravo.

Na kraju poslednjeg skupštinskog zasedanja citirala sam misao prof. Vojina Dimitrijevića kojim se završava njegova knjiga Strahovlada: “Borbu protiv strahovlade i dalje moraju da nose hrabri i dostojanstveni ljudi unutar svoji zajednica”. I danas u Srbiji, borbu za pravnu državu moraju da nose pravnici.