Zaposleni u „Bošku Buhi“ ne žele preseljenje u Beograd na vodiZaposleni u pozorištu Boško Buha istakli su da ne mogu da prihvate ponudu za kompletno preseljenje u Beograd na vodi, jer taj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje pozorišta i zatražili da se u najkraćem roku razreši imovinsko-pravna situacija koja koči rekonstrukciju zgrade na Trgu Republike.

„Pozorište Boško Buha traži da se u najkraćem roku, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija jer je to preduslov za početak rekonstrukcije. Ukoliko se to ne dogodi bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake“, naveo je kolektiv u saopštenju, koje je u ime zaposlenih pročitala glumica Slobodanka Boba Latinović.

Kako je pojašnjeno, pozorište je prihvatilo prvobitnu ponudu da prostor na Savskom trgu koristi kao dodatnu scenu, ali da je ta zgrada pravljena za kompletno manje pozorište i da ne odgovara pozorištu Boško Buha.

Kada je reč o rekonstrukciji zgrade na Trgu Republike, kako su naveli zaposleni, problem je u pogrešnoj uknjižbi.

U saopštenju koje je Latinović pročitala, navodi se da kada su 2015. izašli iz zgrade zbog rekonstrukcije imovinsko-pravni problem nije postojao, zatim je 2017. Rubin Kruševac u katastru uknjižio prostor foajea i sale pozorišta, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće Butik Kruševac.

„Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje pozorište Boško Buha ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo“, pročitala je Latinović.

Predstavnik Upravnog odbora pozorišta Radivoje Dinulović rekao je da su od Sekretarijata za kulturu dobili uveravanja da čine sve da se situacija reši i da su na istoj strani, te pozvao javnost i medije da učine sve što je u njihovoj moći da se pozorište vrati u svoj prostor i da se vrati u kvalitetno stanje, a da se pitanje proširenja pozorišta ostavi za neko drugo vreme.

Glumica Olga Odanović istakla je da je pozorište Boško Buha veoma značajno, jer se tu formira ukus najmlađih i ono obrazuje mlade ljude koji će kasnije gledati predstave u Narodnom pozorištu i Ateljeu 212.

Ona je rekla da su sva ostala pozorišta ušla u rekonstrukciju i to završila i pozvala grad da čuje ljude iz Boška Buhe, jer ne treba pozorištu dve ili tri scene, već da se prvo napravi matična kuća Boška Buhe.

Izvor: FoNet, Danas