„Kako može bednica, a zločin je psihološkinja“: Govor patrijarha razbesneo ljudeNa društvenim mrežama se pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome sa "jadnice".

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, samo su neke od patrijarhovih reči.

Snimak je izazvao lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama.

Novinarka Biljana Lukić podelila je objavu uz poruku „Žene, pozdravio nas juče patrijarh“.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović naveo je na Tviteru da „ne veruje šta čuje, a još manje razume“.

„Rečnik koji ne pristaje nikome, a najmanje patrijarhu. Pogotovo u državi koju je zapljusnuo talas femicida. Pritom ne razumem kako žena može biti jadnica i bednica, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja“, naveo je Grbović.

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura navela je da „povlači svaku lepu reč o osobi koja ovoliko mrzi žene“.

„Koja dok se bavimo saniranjem bola i tuge nakon dva masakra, dok brojimo 18. žrtvu femicida i ko zna koji slučaj nasilja širi mržnju prema delu svoje pastve i bavi se glupostima. Nedostojan. A mogao je lepo kao otac Stevan. Vernica sam i ovo me gotovo pa nepovratno udaljava od crkve. Praktikovati veru mogu i u svoja četiri zida, ne moram ići tamo gde sam nepoželjna. Ovo je toliko sramotna izjava da reči nemam…“, navela je ona.

Ona je objavila i „sažetak toplih reči poglavara SPC“.

Na objavi je uz reči „jadnica“, „bednica“, „služavka“, „domaćica“ postavljen odobravajući znak, a uz „programerka“, „pravnica“, „direktorka“, „političarka“ iksić.

Aktivistkinja Dejana Stošić takođe je reagovala na reči patrijarha.

„Začuđujuće je kako Patrijarh dok vređa žene i protiv je rodno senzitivnog jezika upotreba reč ‘jadnice’ u ženskom rodu. Klizi mu sa jezika ‘jadnice’, ali je zato teško da se izgovori ‘direktorka' “, navela je ona.

Ovakav govor patrijarha komentarisala je i Zorana Mihajlović.

„Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki…. Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!?? Očito, da Patrijarh nema problem da koristi rodni senzitivni jezik kada govori o ženama kao “jadnicama i bednicama”. Problem je valjda kad treba da ih nazove naučnicama, profesorkama, predsednicama. Ali za naše društvo, tužno je da bilo ko govori na ovaj način, a kad je to još i Patrijarh, onda je njegova odgovornost jos veca, a sramota nemerljiva. Mi vernice i “jadnice”, “bednice” želimo da nasilje nad ženama prestane, i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi “ispadi” Patrijarha“, napisala je Mihajlović.

Ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno senzitivnom jeziku. U uskršnjoj poslanici je rekao da se iza njega krije „borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“.

I tada je na njegovu izjavu reagovao predsednik PSG Pavle Grbović i naveo da „femicid, akušersko nasilje, neplaćanje alimentacije, loš rad socijalnih službi, ekonomska i svaka druga nesigurnost… možda ipak ‘malo’ više ugrožavaju brak i porodicu“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je tada za N1 da pitanje rodno ravnopravnog jezika ne zavređuje pažnju Srpske pravoslavne crkve.

Udruženje građana Ateisti Srbije postavilo je tada pitanje visokim funkcionerima Srpske pravoslavne crkve zbog čega je za njih rodna ravnopravnost „veća pošast“ od afera sa seksualnim zlostavljanjem maloletnika.

Po pitanju ženskih prava je “očigledno” nazadovanje, jako malo se promenilo što se tiče mizoginije i seksualnog nasilja, a i patrijarh Porfirije kaže da rodno osetljiv jezik narušava instituciju porodice, rekao je za N1 reditelj Kokan Mladenović.

“Ja se nadam da će u nekoj budućnosti neka patrijarhinja srpska sa osmehom govoriti o periodu u kom je naša crkva bila takva kakva je danas”, kazao je Mladenović u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Izvor: N1 Beograd