Peticija za oduzimanje dozvola Pinku i Happyju zbog realityjaPeticiju za oduzimanje dozvola srbijanskim provladinim komercijalnim televizijama s nacionalnom frekvencijom, TV Pink i TV Happy, zbog emitiranje reality show programa do sada je potpisalo više od 350.000 ljudi, saopćio je u petak aktivist i direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović.

Samo u posljednja 24 sata, potaknuto masovnim ubistvom u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, potpise na tu peticiju stavilo je više od 150.000 građana.

Ukidanje reality show programa na televizijama s nacionalnom dostupnoću nije nova ideja, a Manojlović u saopćenju podsjeća na “četiri godine šutnje”, od kako je u junu 2019. godine podnesena narodna inicijativa kojom je zatraženo ograničavanje reality showa.

“To je dokaz da je sistem zakazao”, ocijenjeno je u saopštenju kampanje “Kreni-promeni”.

Ograničavanje reality programa

Manojlović je podsjetio da je u međuvremenu “Kreni-promeni” poslao institucijama 112 dopisa za ograničavanje reality programa.

“Niko ovde ne tvrdi da je jedini uzrok onog što nam se danas događa kao društvu reality program, ali kriminal, nasilje i prostitucija, koji su prezentovani kao pozitivne vrednosti u tim tv programima sigurno nemaju blagotvorno delovanje za nas kao društvo”, naveo je.

Manojlović je ocijenio da je u pitanju problem koji moraju “rešiti svi zajedno, kroz ustavne mehanizme i institucije, a ne urušavajući sistem države”.

Izvor: Al Jazeera Balkans