Studenti stali u odbranu profesora Jovanovića nakon što ga je Vučić javno napaoStudenti i alumnisti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovali su onlajn peticiju kojom pružaju podršku redovnom profesoru ovog fakulteta Miodragu Jovanoviću, koji je ranije napadnut zbog svog istupa na poslednjem skupu "Srbija protiv nasilja" prošlog petka, na kome se javnosti obratio čitajući proglas velikog broja pripadnika akademske zajednice.

Profesora Jovanovića je u medijima napao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog čega je reagovao i Centar za pravosudna istraživanja, podseća Nova.rs.

„Poslednjih dana, svedoci smo javne kritike upućene profesoru Jovanoviću, koja se odnosi na satiričnu pesmu koju je napisao pre više od dvadeset godina, kao i na iskazanu sumnju u njegovu objektivnost i profesionalnost u ocenjivanju studenata. Želimo javno da izrazimo stav da su ove kritike i iskazana sumnja neosnovane, neprimerene i suprotne našim iskustvima tokom nastave i saradnje sa profesorom“, naveli su studenti u peticiji.

„Smatramo da je tumačenje ove pesme izvan konteksta u kojem je nastala, kao i da je javno etiketiranje profesora Miodraga Jovanovića kao nasilnika, nepravedno i netačno. Pesma je bila satiričan odgovor na percepciju Srba u tom istorijskom trenutku, a ne izraz stvarnih stavova profesora Miodraga Jovanovića“, dodali su studenti.

Navode da profesora Miodraga Jovanovića poznaju kao posvećenog pedagoga i stručnjaka koji je značajno doprineo njihovom obrazovanju i razvoju.

„Njegov naučni doprinos pravu, akademski integritet i zalaganje za pravdu i etiku su osobine koje cenimo i poštujemo. Ovom peticijom želimo da iskažemo našu podršku profesoru i jasno stavimo do znanja da ne delimo mišljenje onih koji ga nepravedno kritikuju. Ponosni smo što smo bili njegovi studenti i stojimo uz njega u ovom izazovnom trenutku“, poručili su studenti i alumnisti Pravnog fakulteta u Beogradu.

Njihovu onlajn peticiju do sada je potpisalo skoro 800 ljudi.

Napade predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Miodraga Jovanovića ranije je osudio i Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Inače, grupa profesora Pravnog fakulteta obratila se dekanu sa zahtevom da reaguje zbog napada na prof. Jovanovića od strane predsednika Vučića u „Ćirilici“, kao i Dragana J. Vučićevića na Pinku, gde su izneti podaci o profesoru koji su mogli da budu „dobijeni samo nelegalnim putem“.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd