Botovska je muka pregolemaZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Situacija sa botovima, o kojoj smo pisali prošle nedelje, malo se otela kontroli. Dobro, nije malo… malo više. Zapravo se toliko otela kontroli da su u kontrakampanju morali da se uključe čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. I to u vreme dok traje kriza na Кosovu i Metohiji, a istovremeno nas s boka napadaju direktno iz Amerike. Ne baš nas lično, više prvog čoveka Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ali znate kako se kaže, svi smo mi pomalo Vulin.

U celom tom haosu i pritiscima sa svih strana, predsednik je ipak uspeo da ugrabi vremena i podrži - botove. Što jeste napredak u odnosu na prethodnih desetak godina, jer je Srpska napredna stranka do sada uglavnom negirala njihovo postojanje. Sada makar priznaju da botovi postoje i ne samo to, nego još jasno i kažu „Da, i mi smo botovi!“

Na društvenim mrežama se pojavio jedan prilično amaterski urađen poster sa kojeg nam nasmejan mladić sa fotošopiranim sendvičem u ruci poručuje „Da, ja sam SNS bot!“, uz poruku „Najviše na svetu volim Srbiju i Srpsku naprednu stranku“, a ako je suditi po ovom uratku, izgleda da su Srpsku naprednu stranku zajedno sa onim famoznim Izraelcima onomad napustili i svi fotošoperi, pa je ovaj poster radio Toma Mona.

Uradak su šerovali brojni funkcioneri, što državni što stranački, pa između ostalih i predsednik i premijerka Srbije, koji izgleda uopšte ne vide problem ne samo u nemoralnosti botovskog delovanja, već često i u nezakonitosti, s obzirom na to da je ova praksa debelo povezana sa koruptivnim radnjama. Ali napisali su na posteru da najviše na svetu vole Srbiju, zar ne? Valjda neko ko više voli Srbiju od svoje porodice, prijatelja ili rodbine ima pravo na to da mu Srbija obezbedi neki poslić, majku mu?

Za uključivanje u ovu kontrakampanju vremena su našli i ministar policije Bratislav Gašić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji su se ponosno slikali u majicama na kojima na engleskom jeziku piše „Ja sam bot“, uz ilustraciju popularnog Pakmena koji jede sendviče. Tu smo mogli da zaključimo da se Gašić malo opustio nakon što je uspeo da izbegne ponovnu smenu, a Marko Čadež… pa da se malo opustio.

Najviše se u sve ovo uneo sam predsednik zemlje, koji je objavio i fotografiju sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, gde takođe pominje botove, tako da se pomalo stiče utisak da je ovih dana više branio botove nego Vulina, što donekle implicira ko je za predsednika bitniji, jer botova ipak ima dosta, a Vulin je samo jedan. Dobro, nije baš jedan, ima i Vulina dosta, ali lakše ga je zameniti, ako bude zatrebalo, a zlu ne trebalo.

Ostaje da vidimo da li će ova taktika biti uspešna i da li će građani biti u fazonu „Hej, pa botovi su okej, dajte im još naših budžetskih para da botuju za jednu političku stranku“, ali ako imamo u vidu dosadašnja iskustva, skeptični smo. Setimo se samo da predsednik već neko vreme pokušava da natera ljude da prestanu da ga zovu pogrdnim imenima tako što on sam sebe na televiziji zove tim pogrdnim imenima, ali to nije baš upalilo, ljudi ga i dalje nazivaju pogrdnim imenima. Možda je bolje da primeni onu staru „Ne dam botove i šta sad?!“, valjda će imati više uspeha.