Digitalna transformacija za ružičastu stvarnostZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Oficijelni državni pronalazač Željko Mitrović ovih je dana u posebnom naletu stvaralačke energije. Žeks je malo zapostavio poziv di-džeja, ali mu zato posao inovatora buja i preliva se poput rejtinga Jovane Jeremić.

Mitrović je najpre saopštio da će pokrenuti televizijski kanal sa tačno nula zaposlenih, koji će zapravo biti virtuelni kanal sa voditeljima koje je stvorila i kojima rukovodi veštačka inteligencija. Zli jezici su to odmah dočekali tvrdnjom da će, eto, najzad na Pinku biti neke inteligencije, pa makar bila i veštačka, ali oni jednostavno ne vide širu sliku. Sećate li se možda onih mehaničkih balerina koje su onomad postojale u jednom Pinkovom studiju i vrtele se okolo bez nekog posebnog smisla i svrhe? E, pa, ovo je idealna prilika da se balerine, ako se još nalaze u nekom fundusu, izvuku na svetlo dana i angažuju na novom Pinkovom kanalu. Dok veštačkointeligentna voditeljka izgovara ne baš mnogo inteligentne propagandne poruke, balerine mogu da se vrte okolo i upotpunjuju ovaj ambiciozni vizionarski projekat. Još ako ubacimo nekoliko dronova koji okolo vuku američke zastave - jer je, ako niste ispratili, Željko Mitrović sada najveći fan Amerike u Srbiji - ovo bi mogao biti ne samo vanserijski tehnološki performans već i svojevrsna diplomatska platforma koja će nas približiti Zapadu.

Takođe, dok smo se mi ostali prevrtali ko jaja na oko po plažama, Žeks je razradio još jedan zanimljiv projekat. On se, naime, osim u tehnološke, otisnuo i u satirične vode tako što je opet iskoristio veštačku inteligenciju da generiše glas Dragana Đilasa i Vuka Jeremića kako izgovaraju određeni zadati tekst, a onda je taj zvuk nalepio na snimke njihovih ranijih televizijskih nastupa i sve to emitovao u svom informativnom programu. E sad, što se kvaliteta te satire tiče… pa hajde da kažemo da je to na nivou pokojne Кontravizije, ali dobro, ovo su tek prvi koraci, nemojmo odmah biti strogi.

Ono što je sada već gotovo izvesno jeste da će Mitrovićeva otvorena pisma, koja odavno nismo slušali na Pinku, verovatno dobiti novu formu. Da li će ih ubuduće čitati virtuelni voditelji ili će ih sami o sebi izgovarati sami akteri u montiranim snimcima, ostaje da vidimo. Nije isključeno ni da će Žeks smisliti neki treći format, možda se vrati na scenu kao di-džej, a tekstove otvorenih pisama plasira naciji kroz neki minimal tehno remiks.

Кljučno pitanje sada je da li će država prepoznati potencijal Mitrovićevih najnovijih kreativnih poduhvata, jer ako su oduvek podržavali njegovu televiziju, a u novije vreme i tendencije da postane trgovac oružjem, zašto ne bi i projekat sa veštačkom inteligencijom? Na kraju krajeva, možda u bliskoj budućnosti dobijemo i veštački inteligentnu vladu i predsednika države, što da ne. Znajući koliko se neki od njih ne snalaze na pozicijama na kojima su se igrom prilika našli, kolika je verovatnoća da bi recimo neka AI Ana Brnabić bila lošija od ove prave? A mogla bi čak i prigodno da se zove, AIna Brnabić, Кad smo već došli dovde, što ne ići do kraja i probati sve?