Petričić prekida saradnju sa Novom: „Ovakav gest cenzure besmislen i smešan”Dušan Petričić najavio je prekid saradnje sa portalom i novinama Nova, nakon što ovaj medij nije, u standardnom subotnjem izdanju, objavio njegovu karikaturu, koja prikazuje voditeljku Pinka Jovanu Jeremić kako pleše u provokativnom bikiniju i predsednika Srbije Aleksanda Vučića koji je u transu na kolenima pored nje.

„Sa žaljenjem obaveštavam svoje prijatelje i svoju publiku da je dotična redakcija odbila da objavi karikaturu, bojeći se da će biti protumačena kao primitivno i neukusno delo, pošto su prethodno pokušali da me ubede da malo pristojnije odenem levu osobu sa crteža (Jovanu Jeremić, prim. nov). Koju sam, inače, predstavio tačno onako kako je ona samu sebe predstavila u videu dostupnom poslednjih nekoliko dana milionima naših građana”, napisao je Petričić na svom Fejsbuku.

Petričić je najavio da zbog ovog slučaja prekida saradnju sa Novom:

„Ovakav gest cenzure jedne od retkih tzv. opozicionih redakcija, besmislen, smešan i meni nerazumljiv, nije ostavio, mom osećanju i razumevanju slobode i profesionalnosti medija, ni trunku šanse da donese drugačiju odluku osim prekida saradnje”, stoji u njegovoj objavi.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević naveo je u objašnjenju povodom neobjavljivanja karikature da ona nije u skladu sa uređivačkom politikom ovog medija, te da bi „karikaturalni pristup prezentovanju ženskog tela predstavljao korak unazad za Novu”.
 
Izvor: Cenzolovka.rs