Superćelijske oluje i druge beogradske nepogodeZoran Kesić i ekipa Njuz.neta, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Superćelijske oluje su, na svu sreću, bile relativno milostive prema srpskoj prestonici. Кo vele, imaju već Beograđani svojevrsnog gradonačelnika, nećemo još i mi da im stajemo na muku.

Aleksandar Šapić se tokom olujnog perioda nije previše oglašavao. Кada neko stalno radi, radi i radi, nema vremena da priča, priča i priča. Osim predsednika Srbije, on za sebe tvrdi da stalno radi, a svi ostali znaju koliko dugo može da priča. Šapić se nije previše oglašavao, ali jednom kada se oglasio, poželeli smo da nije. Dobro, licemerni smo, možda smo malo poželeli i da se češće oglašava, jer je ponovo briljirao u svom maniru, a uvek se zapitamo koliko bi tek briljirao da češće govori i nastupa javno. Inspirativno je to.

Ovog puta nije šikanirao zaposlene u gradskoj upravi, već se, umesto toga, odlučio za šikaniranje srpskog jezika. Gradonačelnik je objasnio da su tokom brojnih oluja u prestonici stabla padala iz dva razloga, ili su bila trula i bolesna iznutra ili nisu bila „oBrezana“. Nije poznato da li je drveću bilo neprijatno zbog iznošenja takvih intimnih detalja iz njihovog života u javnost, ali Šapić se tu nije zaustavio. On je apelovao na građane da imaju razumevanja kada vide da nadležne ekipe „obrezuju“ drveće, jer to nije, kako je rekao, nečiji „hir“.

Istina, prošlo je vreme onih koji su iz hira sekli drveće da bi recimo gradili gondole, koje na kraju nikad nisu sagrađene, ali ni „obrezivanje“ nije baš bezazleno, ne samo za drveće, već i za nas. Кako? Pa tako što ćemo se uskoro pitati kako se beše kaže, orezivanje ili obrezivanje, kao što se i dan-danas pitamo, zahvaljujući Zoranu Babiću, da li se kaže vazduhoplov ili vazduplohov. Vrlo se lako čovek zbuni, iako svi znamo da se kaže vazduplohov. Dakle, osim nasilja nad drvećem, Šapić već dugo sprovodi i nasilje nad srpskim jezikom, a do sada su nastradali Namibija, Stenli Кjubrik i evo sada orezivanje. Videćemo šta će biti sledeća žrtva.

A kada su žrtve u pitanju, ono za šta sada gotovo izvesno znamo jeste da će uskoro nastradati čuvena beogradska pijaca Bajloni. Prema nedavno objavljenom projektu, saznali smo da je planirano da se ispod nje sagrade stanica za metro i podzemna garaža, što samo po sebi ne predstavljalo neki problem da živimo u kakvoj uređenoj državi, ali to je tako dosadno, kome to još treba, te pošto živimo u Srbiji vidimo da se građani ne pitaju samo na šta će da liči ta nova pijaca, nego i da li će je uopšte ikad više biti na tom mestu.

Izgleda da ljudi nakon preslaganja kocaka, silnog posečenog drveća, gondole koja srećom nikada nije sagrađena, fontane na Slaviji koja nažalost jeste sagrađena, šupljeg Savskog trga i drugih zanimljivih projekata širom prestonice, nemaju baš previše poverenja u gradske vlasti. I sada, gledano iz perspektive promena lica i naličja grada, Šapićeve promene lica i naličja jezika čak i ne izgledaju tako strašno. A ako moramo da biramo između dva zla, sa Nambijom, Кjubikom i obrezivanjem bismo mogli da živimo. Bez Bajlonija baš i ne.