DRAŽA PETROVIĆ: Otvoreno pismo gospodinu ParizeruDraža Petrović, kolumna za portal N1

Uvaženi gospodine Parizer,

Pre nego što ste postali najpopularnija salama među salamama, neki su govorili kada bi vas videli na stolu – “Ovo nije ni za mačke” – ali ste od pre neki dan postigli da ljudi na pojavu nekog jeftinog suhomesnatog proizvoda sumnjivog izgleda i sastava, kažu: “Ovo nije ni za mačke, Malog i Monu”.

Primećeno je, naime, da je predsednik Vučić u živom uključenju žderanja Vas, gospodine Parizer, lukavo izbegao da zagrize, dok su Mona i Mali prionuli na posao i navalili na Vas gospodine Parizer ko muve na mušemu, kao da su plaćeni kušači hrane kakve su imali razni svetski vladari: od Luja 14, preko Staljina do Putina. Tako da ako Mali i Mona propadnu u svojim biznisima i političkim karijerama, uvek mogu da se zaposli kao plaćeni kušači sumnjive hrane.

Predsednik Vučić je, gospodine Parizer, lukavo pustio Monu i Malog da prvi kušaju, da vidi da li će Moni izaći ružičaste ospe po faci, da li će Mali dobiti napad češanja, jer predsednik Vučić zna da pre upotrebe jeftinog parizera valja da se konsultujete sa Vašim lekarom ili farmaceutom, a ako nisu tu lekar i farmaceut, nije loše konsultovati se sa Malim i Monom.

Tako da, gospodine Parizer, ne bi bilo loše da na Vaš omot stavite obaveštenje: “Pre upotrebe, o neželjenim indikacijama i merama opreza konsultujte se sa vašim lekarom, farmaceutom, Tomom Monom ili Sinišom Malim”.

Poštovani gospodine Parizer, čuo sam za vaš slučaj kada ste preko noći postali popularni samo zato što ste pojeftinili, a nije uopšte dobro kada se neko proslavi samo zato što je jeftin, uvek je bolje biti slavan zato što si skup. Znam i da vi niste za to krivi, niste vi odlučivali da li ćete koštati 399,99 dinara i da li ćete iznenada pojeftiniti na 259,99 dinara, što će, ispostavilo se, od vas napraviti junaka savremenog doba o kome svi pričaju, a neki ga bogami i jedu.

Mada je bilo zlobnika koji su za Vas, gospodine Parizer, govorili još dok ste koštali basnoslovnih 399,99 dinara za kilogram da niste za jelo zbog čudnog sirovinskog sastava. Sumnjalo se naime da se sirovinski sastav Vas i Vašeg plastičnog omota ne razlikuju, vi ste ipak iznenada pokazali da Vas vole čak i oni koji Vas ne vole. Te se ispostavilo da su vas u slast u živom uključenju sažvakala bar dva od tri čoveka koji Vas uopšte ne vole, jerbo više vole punjene lignje, karpaćo od lososa i srnetinu u sosu od tartufa.

Taj recept – kako da vas naglo zavole čak i oni koji vas ne vole – prenesite čoveku u čijem se stomaku, možda, trenutno nalazite, predsedniku Vučiću, koji Vas je otkrio i proslavio, jer bi i on, otkriću Vam tajnu, najviše voleo da ga zavole čak i oni koji ga ne vole.

Mada njega oni koji ga ne vole ne mogu da zavole čak i da pojeftini na 259,99 dinara, nikava “psihološka devetka” u njegovoj ceni ne može naterati mnoge ljude da ga makar malkice zavole, on je naime stigao u taj stadijum razvoja da svojom pojavom izaziva operu “Rigoleto” u narodu poznatiju kao bljuvanje.

Vi i predsednik Vučić ste pomalo i slični. U Vašem sastavu, gospodine Parizer, nalazi se tek tri odsto čistog pilećeg mesa, ostalo je 52 odsto mehanički separisanog mesa, što će reći nekih samlevenih kandži, džigerica, bubaca, hrskavica, kljunova, perja i nogica, a ostalo su razni veštački dodaci koji vam daju ukus i izgled da niko ne posumnja da ste pljunuti Parizer.

I predsednik Vučić ima sličan sirovinski sastav: u njemu se nalazi tek oko tri odsto demokrate, ali čak 52 odsto mehanički separisanog radikala, što će reći samlevenih zarđalih kašika, gušenja medija, dobrovoljnog davanja tuđe krvi za svetu srpsku zemlju a ostalo su razni veštački dodaci koji mu daju ukus i izgled da niko ne posumnja da je on u stvari običan jeftini radikal, već da je moderan evropski lider.

Tako da se, gospodine Parizer, predsednik Srbije suštinski uopšte ne razlikuje od Vas. I on je namenjen za one nesrećne ljude koji ne mogu sebi da priušte ništa bolje od onog što im svaki dan serviraju na televiziji. Vi ste, gospodine Parizer, ipak, za razliku od njega, pokazali da Vas slava neće pokvariti, iako vam cena deluje kao da ste već pokvareni.

Da vam otkrijem tajnu – kada idem u prodavnicu obožavam da kupujem one proizvode sa 50 odsto popusta pred istekom roka trajanja. Može se tu svašta naći. Tako da se možda sretnemo Vi i ja negde u budućnosti, gospodine Parizer.

Lep vikend želim, i držte se, ne dajte se, uživajte u popularnosti jer već sledeće nedelje može vam pomutiti slavu neka sardina od 19,99 dinara, upecana još u doba Titanika. Tako da samo pažljivo gradite karijeru, možda na kraju i poskupite te vratite sebi dostojanstvo.

Voli vas vaš Draža