Milan Radoičić i njegovo bogatstvo



Pet firmi, poslovni prostori, hotel na Kopaoniku, vila u elitnom delu Beograda – sve to je u Srbiji zvanično u vlasništvu Milana Radoičića, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad tom imovinom deli sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom, piše RSE.

Firme koje se vode na njih su samo u 2022. godini zaradile preko 24,5 miliona evra, podaci su iz finansijskih izveštaja koje je analizirao RSE. Tolika im je bila zarada nakon oporezivanja.

Vredni ugovori sklapani su sa državom – gradovima u Srbiji i različitim javnim preduzećima.

Milan Radoičić, zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem, upisan je zvanično, pod svojim imenom, kao vlasnik u jednoj firmi – "Inkopu" iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

A "Inkop" u svom vlasništvu ima četiri ćerke firme različitih delatnosti – od građevinarstva, preko hotelijerstva, do saobraćaja.

Nekretnine i oprema tih pet firmi vrede najmanje 38 miliona evra, pokazuju finansijski izveštaji za 2022, dostupni na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR). Među firmama Radoičića i braće Veselinović najunosniji je "Inkop", čije su mašine gradile puteve na više lokacija u Srbiji. "Inkop" je 2022. godine zaradio oko 17,4 miliona evra.

Visoke zidine, kamere i obezbeđenje, od očiju javnosti kriju vilu od gotovo 500 kvadrata u elitnom kraju Beograda. Vila sa bazenom i plac od 15 ari u blizini fudbalskog stadiona Crvene zvezde, vode se na firmu "Inkop".

U centru Kopaonika, najvećeg skijališta u Srbiji, u podnožju jedne od ski staza pažnju privlači logo crnog vuka na jednom od hotela. U pitanju je hotel "Grey", opisan na sajtu kao "luksuzno opremljen, sa pet zvezdica", sa desetinama soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom.

Vlasnik objekta i parcele od 25 ari je firma "Dolly Bell" sa sedištem u Beogradu – ćerka firma "Inkopa".

Prepisivanje firmi na braću Veselinović

Milan Radoičić je 5. oktobra prepustio braći Veselinović vlasništvo u građevinskoj firmi INKOP i još pet zavisnih preduzeća, piše portal N1.

Brišući se sa liste vlasnika firme INKOP iz Ćuprije Radoičić je automatski 6. oktobra prestao da bude suvlasnik i u još pet preduzeća – "Dolly Bell“ Novi Beograd (delatnost hoteli i sličan smeštaj), Novi Pazar – Put (registrovano za izgradnju puteva i auto-puteva), Betonjerka Aleksinac (bavi se proizvodnjom betonskih stubova, trafo-stanica i pratećih elemenata za izgradnju i održavanje elektroenergetskih objekata), VelmorTrans plus Ćuprija (registrovan za gradski i prigradski kopneni prevoz putnika), ali i Putna izgradnja Rožaje u Crnoj Gori (kćerka firma preduzeća Novi Pazar – Put).

Ovih pet preduzeća, naime, u stoprocentnom su vlasništvu ćuprijskog preduzeća INKOP, čiji je jedan od vlasnika do skoro bio i Milan Radoičić.

Izvor: RSE, Vreme