Kumovi ponovo na okupu: U borbi za Beograd, bivšim radikalima se priključuju originalniU danu kada su raspisani izbori, pala je i nova predizborna kolacija. Srpski radikali odlučili su da se, posle deceniju i po, opet ujedine sa bivšim kolegama - naprednjacima. Ukoliko pobede, Vojislav Šešelj mogao bi da se vrati na vlast u Beogradu, ali nije isključena mogućnost da naprednjacima pomognu i u formiranju Vlade.

Silna će borba da bude do 17. decembra jer se bivšim radikalima, u borbi za osvajanje srpske prestonice, priključuju originalni radikali.

„Imao sam razgovore sa Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Darkom Glišićem i dogovorili smo se da SRS ide u koaliciju sa SNS na beogradskim izborima i na opštinskim i gradskim izborima u unutrašnjosti Srbije“, rekao je Vojislav Šešelj.

Tako će se, posle ravno 15 godina, zavađeni kumovi ponovo boriti za vlast, ali ovoga puta na istoj strani. Otkad su naprednjaci ponovo „iskopali“ davno zaboravljenog Tomislava Nikolića, došlo je izgleda vreme da se i druge „ratne sekire zakopaju.“

„Neko bi rekao priroda se obnavlja, odnosno opet ćemo možda zajedno imati na bini, na nekom mitingu na primer u Beogradu, Vučića, Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja“, smatra politički analitičar Boban Stojanović.

Ako se bude pitao Vojislav Šešelj – tu sliku gledati nećemo. Jer kako nam je u telefonskom razgovoru rekao, do kraja života neće se miriti s Tomislavom Nikolićem. Naprednjacima je, kaže, rekao da će im Nikolić napraviti samo štetu, a oni, dodaje, nek rade šta hoće. Šta rade kada ulaze u koaliciju sa strankom iz koje su potekli – sva je prilika bore se za svaki glas i to bukvalno.

„Da sačuva nekih 8.000 do 14.000 glasova koliko su radikali imali na prošlim izborima u Beogradu, da oni ne ostanu ispod cenzusa i da pomognu da lista SNS ima što više glasova i da možda taj jedan mandat bude presudan na tim izborima i iz tog razloga Vučića je posegao čak i za vraćanjem Vojislava Šešelja pod okrilje svoje političke partije“, dodaje Stojanović.

„Vraćanje u zagrljaj Šešelju“ pokazuje količinu Vučićevog straha od gubitka vlasti i dolaska pravde – uveren je predsednik SSP Dragan Đilas. Nije se, zaključuje, Šešelj promenio i učlanio u Srpsku naprednu stranku, nego se Vučić vratio u radikale.

„Kada god su Šešelj i Vučić bili na vlasti živeli smo u strahu i neizvesnosti, izolovani i posvađani sa svetom. Kada god su Šeselj i Vučić donosili odluke iza njih su ostajale uplakane majke, crne marame i krvave košulje. Kada god su radikali vladali – Srbija je nazadovala“, kaže Đilas.

„Znači, naši predstavnici će biti zastupljeni na kandidatskim listama i učestvovaćemo posle izbora u izvršnoj vlasti“, dodaje Šešelj.

I to lokalnoj, jer tu se, kaže, Šešelj njihove politike ne razlikuju. Na parlamentarne će izbore radikali samostalno, no, ako naprednjacima zafali za Vladu – spreman je Šešelj da i tu „uskoči“. Ostaje pitanje čija će ideologija biti „žrtvovana“ – bivših radikala ili sadašnjih.

Izvor: N1 Beograd