Rade Šerbedžija: Žarko Laušević bio je jugoslovenski Džejms Din, sećam se njegovih trauma i patnjiRade Šerbedžija oglasio se povodom smrti Žarka Lauševića, gde je uporedio sa "jugoslovenskim Džejmsom Dinom". Glumac se javio iz Istre, a u emisiji "Među nama" na televiziji Nova S je imao samo reči hvale o popularnom Laušu.

"Najpre ga pamtim kao jednog od najveselijih ljudi u životu. Upoznao sam ga u Zagrebu gde smo snimali neki film zajedno, a onda u Beogradu. Ja sam igrao u "Virdžiniji Vulf", on je igrao u "Mačkama na limenom krovu" Tenesija Vilijamsa, pa smo se družili samo u Beogradu.

Često smo ostajali do kasno u noć. Sećam se i njegovih trauma, patnja. Uvek se sećam te neverovatne veselosti jednog optimizma, ljubavi za život i onda jedne ogorčenosti. Bio je jedan od božanstvenih, nežnih, dobrih prijatelja pouzdanih, kojeg smo svi voleli mi stariji dečki. I Gaga Nikolić i cela ta naša generacija", rekao je Rade Šerbedžija i dodao:

"Bio je jugoslovenski Džejms Din. Mešavina Džejmsa Dina i Vorena Bitija, tako sam ga ja doživljavao. Pamtim ga kao jednog iskrenog, božanstvenog prijatelja i nežnog čoveka, inteligentnog. 

Hteo sam samo da kažem još jednu stvar. On je neko ko je strastveno ljubio život i umetnost i možda baš zbog te strasti i siline strasti je izgoreo kao junak iz romana Dostojevskog. Da je između svog dnevnog tela, između svoje ranjene i prokunute duše, koja je priželjivala kraj svega, napokon našao smiraj.

Ali pamtićemo ga zaista kao jednog od najvećih talenata u mladosti, jednog najdivnijeg dečka koji je svoju nesreću proživljavao. Gotovo je više patio od onih koji su patili zbog njega", naveo je Šerbedžija.

Izvor: Nova.rs, Telegraf.rs