Roditelji prete povlačenjem dece sa nastave: Na godinu dana prebacuju đake u škole na drugom kraju grada, razdvajaju braću i sestre


Krajem prošle godine raspisan je tender za rekonstrukciju OŠ "Oslobodioci Beograda" na Paliluli, na koju će biti potrošeno oko 2,8 miliona evra. U planu je ugradnja novog lifta, toaleta za osobe sa invaliditetom, postavljanje spuštenih zidova, zamena plakara i školskih klupa... Iako se svi raduju novom izgledu, roditeljima se ne dopada što će deca u narednih godinu dana zbog radova biti izmeštena u tri škole koje su fizički veoma udaljene od njihovog mesta stanovanja, kao i što će braća i sestre biti u različitim ustanovama. Sporno je i što će većina ići isključivo u popodnevnu smenu. Roditelji najavljuju povlačenje dece iz škole, ukoliko ne dođe do promena.

Roditelji đaka Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“ na Paliluli čuli su još prošle godine da je u planu renoviranje i adaptacija zgrade škole, zbog čega su se veoma obradovali. Međutim, kada im je stiglo obaveštenje od Uprave škole kako će se u narednih godinu dana odvijati nastava zbog planiranih radova, oni su, blago rečeno, bili zatečeni.

„Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da je u toku žalbeni postupak drugoplasiranog ponuđača radova na rekonstrukciji škole i da ćemo vas obavestiti o početku radova kada škola dobije zvanično obaveštenje.

Obaveštenje roditeljima

Od strane školske uprave izvršeno je izmeštanje naših učenika u sledeće škole:

1. i 2. razred celodnevna, boravak i boravak 3. i 4. razreda u ŽOC-u. Vreme rada od 7.30 do 17.00,

3. i 4. razred OŠ ,“1300 kaplara“, popodnevna nastava,

5, 6, 7. i 8. razred OŠ ,“Stevan Sinđelić“,  popodnevna smena.

Učenicima od 3. do 8. razreda časovi će trajati po 40 minuta. Za ove razrede biće organizovan prevoz od naše škole do škole domaćina i nazad.

Želja da nam škola bude lepša i savremenija i da naši učenici nastave školovanje u takvoj školi svima nama će pomoći da istrajemo u narednom periodu. Kolektiv OŠ ,’Oslobodioci Beograda'“, navodi se u pomenutom obaveštenju.

Prema rečima Jelene Miljković, majke jednog šestaka, a koja je i član Školskog Odbora i član Saveta Roditelja ove škole, svi se raduju i podržavaju planiranu rekonstrukciju škole, ali uslovi koji se nude za decu su apsolutno neprihvatljivi.

„Rekonstrukcija škole je preko potrebna i toga smo svi svesni, ali plan organizovanja nastave mora da bude bolji. Dakle, oni su isplanirani da deca budu razmeštena u tri škole, od kojih je jedna na Konjarniku i deca od 5. do 8. razreda išla bi samo u popodnevnu smenu u tu ustanovu. Đaci trećeg i četvrtog razreda išli bi na Zvezdaru, takođe popodne. Faktički, deca će biti ceo dan u školi, od ujutru do uveče. Mi smo se žalili, tražili smo hitan Savet roditelja, ali ga nismo dobili kada smo hteli, nego kada je direktorki odgovaralo“, ističe Jelena.

Navodi da ovu školu pohađa dosta dece koja ne žive u neposrednoj blizini ustanove, nego dolaze prevozom.

„Gotovo polovina dece živi sa leve strane Dunava, a jedan broj dece živi na Karaburmi. Putovanje dece u ovako udaljenu školu bi deci na dnevnom nivou oduzimalo oko 2,5 sata slobodnog vremena. Što se tiče prevoza koji su spomenuli, ostalo je nejasno da li se radi o liniji koja će saobraćati više puta dnevno, namenski, isključivo za izmeštenu decu ili će biti polazak i povratak isključivo u jednom terminu“.

Dodaje i da je problem za roditelje i taj što ovim planom nastave dolazi do razdvajanja braće i sestara koji idu u školu.

„Moja prijateljica ima troje dece u školi i svi će, shodno razredu kom pripadaju, biti razbacani u različite škole. To je velika muka za sve roditelje koji su zaposleni. Treba uzeti i obzir da svi većinom rade od 8 do 4 ili 9 do 5, što bi značilo da bi se porodica svela na vikend porodicu, jer je u planu da deca idu popodne u školu. Pritom su i bez roditeljskog nadzora. Zbog toga, ako ne dođe do nekih promena, odlučili smo da ne puštamo decu u školu, da napravimo neki vid protesta“, dodaje ona.

Više od 200 roditelja đaka koji idu u školu, potpisali su protestno pismo sa zahtevima koje su, potom, uputili direktorki škole Radici Karović, Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, kabinetu gradonačelnika, Ministarstvu prosvete i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike,

U pismo traže da se radovi na planiranoj rekonstrukciji vrše fazno, odnosno paralelno sa odvijanjem nastave ili da se odlože za letnji raspust, kada su deca na odmoru.

Ako je, pak, izmeštanje iz škole neophodno, onda žele da se nastava za starije razrede (mlađi bi išli u obližnji ŽOC) održava u nekom od postojećih objekata (srednja škola, fakultet) u neposrednoj blizini škole koji bi se pripremili tokom leta.

Roditelji insistiraju i na održavanju nastave u prepodnevnim časovima, eventualno da bude moguća promena smene na nedeljnom nivou.

Naša sagovornica napominje da je veoma važna komunikacija roditelja i Uprave škole koja je ovde izostala.

„Komunikacija rukovodstva škole sa roditeljima nikada nije uspostavljena sa namerom da roditelji mogu da utiču na procese koje se tiču obrazovanja i vaspitanja, već se odluke samo saopštavaju. Zbog toga je u nekoliko odeljenja zakazan vanredni roditeljski sastanak 5. marta na kom ćemo verovatno dobiti nove informacije u vezi ove teme. 06. marta je zakazana sednica ‘Saveta Roditelja’, na kojoj bi predstavnici naših odeljenja trebalo da insistiraju na realizaciji zahteva koji su predati u pisanom obliku 28. februara odnosno da se odustane od trenutnog predloga ‘raseljavanja’ dece po školama. Ukoliko se ne otkaže trenutni plan raseljavanja, predlog je da 11. marta organizujemo jednodnevni bojkot nastave kao meru upozorenja, a ukoliko se do 15. marta ne desi nikakva promena plana, predlog je da od 18. marta nastavimo bojkot nastave do ispunjenja zahteva“, poručuje ona.

Redakcija portala Nova.rs kontaktirala je ovim povodom direktorku OŠ „Oslobodioci Beograda“ Radicu Karović, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Takođe smo i Sekretarijatu za dečiju zaštitu uputili pitanja da li postoji mogućnost drugačije organizacije nastave u narendom periodu zbog rekonstrukcije škole, ali ni od njih nismo dobili odgovor.

Izvor: Nova.rs