Advokat o Nikoli Petroviću: Prvi slučaj u Srbiji u kom pronađen kokain – nije dokaz


Nikola Petrović neće biti krivično gonjen, nije bio pijan, a kokain je pronađen samo u urinu, kaže Prvo osnovno javno tužilaštvo povodom saobraćajne nesreće koju je 6. marta prošle godine izazvao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Advokat Nikola Lakić kaže za N1 da je ovo prvi put da kokain koji je pronađen kod lica protiv koga se vodi krivični postupak nije dokaz u toku postupka.

„Sve ovo što smo danas čuli od Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i što se dešavalo sa slučajem Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, samo govori da Srbija nije pravna država, već da je u pitanju partijska država. U partijskoj državi sve je moguće ako ste partijski poslušnik ili osoba bliska Aleksandru Vučiću, kao što je to slučaj sa Nikolom Petrovićem“, rekao je Lakić.

Ovo nema nikakve veze sa pravom, već isključivo sa politikom, istakao je on.

„Nemoguće je da autu koji košta nekoliko stotina hiljada evra otkažu kočni mehanizmi. Nemoguće je da kokain nije bio u krvi i da se nalazi samo u mokraći“, podvukao je.

Ovo je primer zloupotrebe pravosuđa, smatra.

„Ovo je prvi slučaj u Srbiji da kokain koji je pronađen kod lica protiv koga se vodi krivični postupak nije dokaz u toku tog postupka. Nije dokaz jer je pronađen u mokraći, a ne u krvi. Imamo klasičan primer zloupotrebe pravosuđa i zloupotrebe tužilaštva koje apsolutno ne želi da radi svoj posao“, rekao je.

Neosporno je da postoje dozvoljene količine alkohola u krvi, nastavio je Lakić.

„Međutim, u ovom slučaju je utvrđeno da u organizmu kuma Aleksandra Vučića postoje i alkohol i kokain. Utvrđeno je bilo u trenu kada se događaj desio da su postojale telesne povrede kod oštećenih. Sve je to govorilo da je Tužilaštvo moralo da pokrene postupak protiv Petrovića. Međutim, u Srbiji je sve moguće ako ste nečiji kum“, zaključio je on.

Izvor: N1