Detalji pljačke u Palati Srbije, sumnja se da je Slobodan Homen organizovao „akciju“: Odneli 43.000 ordena


U velikoj akciji policije u Beogradu otkrivena je desetočlana grupa koja je opljačkala Palatu Srbija, među kojima je i Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde. Grupa se tereti da je odnela više od 43.000 ordena čija se vrednost procenjuje na više od 50.000.000 dinara, a portal Nova.rs otkriva detalje iz istrage.

Prema saznanjima Nova.rs, u periodu od maja 2010. pa do kraja 2018. godine u Beogradu, okrivljeni Slobodan Homen, Slobodan B, Sanja S, Jovan M. i Radomir K, zajednički su, kako se sumnja, izvršili krivično delo – oduzeli tuđe pokretne stvari u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist.

Vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 1,5 miliona dinara.

Ukradene stvari, kako saznajemo iz istrage, predstavljaju kulturno dobro, odnosno dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a čini ga 43.000 komada različitih vrsta ordenja. Među okrivljenima se nalaze i Ivica Z, Aleksandar T, Novica A, Zdravko G, Aleksandar R. i Olivera P. G. koji su prvoosumnjičenima pomogli u krivičnom delu.

„Do pljačke je došlo kada su Novica A, tadašnji direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (UZZPRO), kao i njegovi zamenici Ivica Z. i Aleksandar T, omogućili Slobodanu Homenu, na njegov zahtev, da izvrši uvid u kancelariju 559 u „Palati Srbije“ za koju je bila zadužena osumnjičena Olivera P. G. U kancelariji su od 16. aprila 2008. godine bile smeštene 493 kutije i 541 tubus u kome su se nalazila odlikovanja“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Uvid je bio omogućen na period od godinu dana, bez nadzora i bez ovlašćenja da bi 19. novembra 2009. godine sanduk broj 105 bio zapečaćen u prisustvu Homena, Slobodana B. i Sanje L. Tada je konstatovano i da se u njemu nalazi 1.160 komada ordena zlatne Partizanske zvezde.

U naredbi o sprovođenju istrage dalje se navodi i da su 20. novembra 2009. godine dva lica u prisustvu Slobodana B. donela navedeni sanduk po usmenom nalogu Homena u prostorije UZZPRO i predali ga na čuvanje Anđi P. M.

„Tada su okrivljeni Jovan M., Radomir K. i Zdravko G, neutvrđenog dana u maju 2010. godine, a po usmenom nalogu Homena od blagajnika Anđe P. M. preuzeli sanduk broj 332, što je učinjeno bez pisanog naloga i uz izjavu da će po vraćanju sanduka doneti dokument o preuzimanju istog, kao i nalog. Sačinjen je i zapisnik gde je konstatovano da se u sanduku nalazi 1.159 komada ordena zlatne Partizanske zvezde“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Sanduk vraćen, ali bez ordenja

Nakon nekoliko dana od preuzimanja sanduka, isti je vraćen u blagajnu 28. maja 2010. godine, uz sačinjenu potvrdu. Na njemu je bio zatečen oštećeni voštani pečat i kanap koijm je prethodno sanduk zapečaćen, o čemu je Ana P. M. obavestila okrivljenog Aleksandra R, u tom trenutku svog nadređenog.

„Na sanduku su se nalazile bele nalepnice sa potpisima Sanje L, Radomira K, Jovana M. i Zdravka G, da bi potpisom ovlašćene komisije iz 2018. godine bilo utvrđeno da u sanduku nedostaju dva ordena zlatne Partizanske zvezde, a da u kancelariji 559 koja je otključana, odnosno otpečaćena, nedostaje oko 43.000 komada različite vrste ordenja, vrednosti oko 50 miliona dinara, što okrivljena Olivera G. P. nije prethodno prijavila“, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Ključ od pomenute kancelarije bio je u posedu okrivljenog Jovana M, a ordenje su okrivljeni ukrali i zadržali za sebe.

Podsetimo, kako je saopšteno, u opsežnoj akciji hapšenja koja je organizovana od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Uprave kriminalističke policije, Službom za suzbijanje kriminala lišeno je slobode osam lica J.M. (65), N.A. (63), I.Z. (53), O.P.G. (65), S.S. (44), A.T. (60), A.R. (61) i R.K. (64), dok je za dva lica, među kojima je i Slobodan Homen, Treće tužilaštvo sudu podnelo predlog za raspisivanje poternica.

Inače, Slobodan Homen je srpski političar i advokat. On je u Vladi Mirka Cvetkovića bio postavljen na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde.

Izvor: Nova.rs