Prošlo je 30 godina, a uzrok smrti Dade Vujasinović i dalje se ne znaNovinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović umrla je na današnji dan pre 30 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, Holandski forenzički institut iz Haga je pre osam godina veštačenjem došao do zaključka da uzrok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj. I od tada - ništa.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva pre 30 godina u svom stanu na Novom Beogradu. Prvobitna zvanična verzija događaja bila je da je novinarka izvršila samoubistvo, ali je kasnije ta verzija dovedena u pitanje, zbog čega je ovaj slučaj do danas ostao nerazjašnjen.

Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj.

Slučaj trideset godina kasnije i dalje tapka u mestu, a pitanje čuvene zelene fascikle koja iz njenog stana nestaje nakon ubistva – ostaje bez odgovora.

Dadin otac Radislav Vujasinović, koji je preminuo, rekao je ranije za BIRN da nije bilo realno očekivati da će se slučaj rešiti nakon izveštaja veštačenja iz Haga.

Dokumentacija u vezi sa smrću novinarke je pre osam godina dostavljena Institutu u Hagu na predlog Komisije za ispitivanje ubistava novinara, radi superveštačenja dotadašnjih suprotstavljenih nalaza.

„U izveštaju je jasno napisano, što je ovde i zvanično bilo poznato, da su ključni dokazi uništeni (odeća), a neki su sakrivani. Ako je neko očekivao da će Hag ‘čarobnim štapićem’ dati rešenje, prevario se. Ovo je bilo samo pravo kupovanje vremena da ono i dalje čini svoje na putu ka zaboravu“, naveo je tada Dadin otac.

Vujasinović je izveštavala sa ratišta i pisala o korupciji i organizovanom kriminalu. Za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković“.

Kako je preneo RSE, u jednom intervjuu neposredno pred smrt, Vujasinović je izjavila: „Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesrećan slučaj“.

Dadina sestra Aleksandra Vujasinović izjavila je ranije da veruje da njena sestra nije ubijena zbog onog što je pisala, već onoga što nije i što je bilo cenzurisano.

U poslednjoj rečenici teksta „Prve dve ratne godine“ koji je objavljen 1992. godine, Dada Vujasinović je napisala – „Mene, hvala Bogu, neće moći da lažu“.

Izvor: N1