Si svira, autobusi leteSnežana Čongradin, kolumna za ''Danas''

Kako to predsednik Kine zamišlja ulogu Srbije u budućnosti kada kaže da će se Kina i Srbija zajedno suprotstaviti hegemonizmu i politici moći u svetu?

U nekoliko navrata rekao je to Si Đinping tokom posete Beogradu, u kojem mu je, kako je naveo, Aleksandar Vučić obezbedio “direktan susret sa narodom Srbije”.

Izvesno je da Si Đinping ne misli da se taj narod, nekoliko hiljada njih, koji su ga dočekali u okolini Palate pravde, gde je bio organizovan svečani doček, i koji su mu mahali i klicali, došli tu spontano, a ne organizovano i uz dnevnice Srpske napredne stranke.

Ali, to njega nije briga, kao što nije briga ni ovdašnjeg predsednika da ucenjuje najsiromašnije građanke i građane na evropskom tlu poslom i novcem kako bi ugodio kineskom predsedniku, ali i stvorio iluziju u javnom mnjenju Srbije kako Srpkinje i Srbi zaista imaju istinski poriv da se okupe i kliču Si Đinpingu.

U sred srede, u deset sati ujutru, kada bi trebalo da su gotovo svi na poslu.

Kao što i jesu bili, ali u službi Vučićeve samovolje i osionosti jednog autokratskog vladara koji ih drži na rubu ekstremnog siromaštva, plaćajući im uloge statista sa tri hiljade dinara.

Neverovatno je da “veliki” Si Đinping ne zna kod koga dolazi.

Da ne zna ko je i čime se bavi Alleksandar Vučić… Ali, toliko je “velik” da ne mari ni za njegove sklonosti ka ratnom huškastvu, žrtvovanju sopstvenih građanki i građana, inspirisanju na najteže ratne zločine protiv čovečnosti, profiterstvu na smrti i gladi unazad trideset godina. Na lopovluku, lažima, besomučnoj krađi izbora, diktaturi koju je zaveo, potpuno opušteno, u decenijskoj vladavini. Apsolutnoj.

Ne. Si svira na svojoj fruli. On poštuje nezavisnost Srbije od evropske i američke hegemonije. Još ističe da će se Srbija boriti na istoj strani kao i njegova Kina.

Si Đinping je došao iz Pariza u “bratsku” državu, malu Srbiju, jedinu državu na evropskom tlu koja će da mu liže đonove, a on usled takvog čina – da uživa.

I, ne samo to, već i da bodri.

Naveliko se najavljuje sve esktremnija priprema rata EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Kopnene trupe… Među tim glasnogovornicima posebno se ističe Emanuel Makron, predsednik Francuske, kod kojeg je Si Đinping boravio samo dan pre nego što je stigao u Beograd i govorio o tome da će Kina i Srbija da se suprostave hegemoniji moćnika u svetu – Evropskoj uniji.

U Francuskoj je “veliki” Si Đinping, kako ga predsednik Srbije zove, dobio upozorenja da se Kini neće tolerisati nefer učešće na evropskom tržištu, kao I da je njegova uloga ključna jer se zna da je “dobar” sa Vladimirom Putinom.

Pa se Si Đinping sjurio južno od Pariza u Beograd da govori o novom svetskom poretku, odnosno Srbiji kao prvom saradniku u budućnosti po pitanju i političkih i ekonomskih planova.

Potom je otputovao u Budimpeštu, kod još jednog autokrate, kako je prepoznat od strane svih međunarodnih organizacija, koje se bave ljudskim pravima, a pogotovo od sopstvenih građanki i građana – Viktora Orbana.

Napisao mu je i pismo pre dolaska. A, u pismu piše…

Naime, kineski predsednik Si Đinping pohvalio je vladu mađarskog premijera Viktora Orbana navodeći da vodi „nezavisnu spoljnu politiku“ i „prkosi politici velikih sila“.

Kuda ide Srbija…

Prilika je i da navedemo da nije bilo ministra, državnog sekretara, nijednog javnog uposlenika na državnom nivou koji nije nešto potpisao i obavezao građanke i građane Srbije sa jednim od 400 predstavnika Sijeve delegacije sa kojima je doputovao u Beograd.

Ističu se, međutim, samo leteći automobili, te goveđe meso, suve šljive…? Kažu znalci da od navedenog nemamo ni meso ni šljive. Ništa…

Samo teško podaništvo.

Tako je baš Vučić i naveo u javnom nastupu sa Sijem. Predsednik Srbije izjavio je da čelično prijateljstvo sa Kinom niko neće moći da raskine, „jer smo mi veoma lojalni ljudi“.

Obećao je pritom leteće automobile, uz pomoć Kine, što su čuli svi oni koji su se truckali u običnim autobusima, dovučeni u Beograd da mašu nekom Siju…

Si je bio oduševljen. To je važno. Za buduće leteće autobuse.