Žaklina Tatalović: Za koga je Mala Krsna veliko ništa?



Žaklina Tatalović, kolumna za portal N1

Ako vidite Veru iz Male Krsne 2. juna na Voždovcu pozdravite je jer baš ništa drugo nećete moći da uradite.

Vera je bila “vođa” puta iz Male Krsne za Beograd. Gospođa koja je svoje komšije povela u šetnju da menjaju prebivalište. Ponela je Vera tada i kafu za park, kada se posao u policiji i opštini završi.

Sećate se?

Vera se pokazala kao najbolji vojnik i tog 6. marta čekala je čak da padne mrak da bi se tad vratila kući…

Komšije koje je predvodila Vera je ostavila, brinula je samo za sebe, da je ipak kamera opet ne “uhvati”.

Oni koji su popisivali ljude iz izbegličke ulice brat i sestra Joka i Nidža kao i Zeza koji ih skupocenim brzim automobilima vozio do Beograda, nikada nisu saslušani o tome šta su zapravo radili.

Put iz Male Krsne do Voždovca nije dug. Nepunih sat vremena brže vožnje. Međutim pokazuje dugačak put koji je prešla aktuelna vlast. Od tesne pobede 2012. do ubedljivih pobeda koje se nižu svake godine i olakog raspisivanja izbora. Lako ih je i raspisivati svakih 6 meseci kad dobro razradite mehanizme prevare. A razrađeni su do najsitnijeg detalja pokazala je ubrzo “Mala krsna, velika seoba”.

Odmah su se razotkrili  i Ana i Aleksandar i odali da baš u po dana i po noći mogu da provere  birački spisak. Ubeđivali su i sve nas da možemo isto to. Ne možemo. Nije moglo ni tad. Ne može i dalje. I činjenica je da neće uskoro ni moći.

Glasaćemo ili ne, za dvadesetak dana. Osim Vere iz Male Krsne glasaće i Budimir on može i u Beogradu, Velikoj Plani, Čačku, Kraljevu, Lomparama, Zvorniku…

Međutim borba jednih je sve vreme u toku. I ne treba je nipodaštavati. Nije lako ubeđivati Anu da Vera i Budimir ili ministar iz Bosne Nenad ili Milovan iz Sokolca ne mogu da glasaju na Vračaru, Voždovcu ili u Zemunu.  I neće je u to niko ni ubediti.

Ipak nešto je drugo trulo u toj borbi. U toj borbi izgubljeno je jedinstvo. Znamo, bilo je prividno i moralo je pući kad tad. U toj borbi izgubljeno je svo vreme. U toj borbi izgubila se i Mala Krsna. To nije bila priča za 3 dana i nekoliko analiza.

Mala Krsna temelj je sporazuma opozicije i Proglasa. Parafirali su svi da se na izbore ne može bez uslova. Mala Krsna je pokazatelj kako se očas posla, kad Vučiću zatreba, postaje Beograđanin. Mala Krsna je dokaz najveće zloupotrebe naroda sa Kosova i Metohije, siromašnih, starih i bolesnih.

Šta ćete kada Vera bude glasala? Ima neko neki plan? Kome se žalite? Koja institucija će to shvatiti ozbiljno? Šta će reći sud? Šta će reći svet? Zvaćete N1?

Hoćete li se osetiti prevareno? Vi, koji ste u borbi. Ili ćete konačno shvatiti ko vas je prevario? Vi, koji u borbu niste hteli.

Ako je bio plan da se jedna stranka otarasi uticaja druge, onda je za to izabran baš loš momenat za obične smrtnike. I zašto bar to, akademici, profesori, glumci, sudije ne kažu jasno građanima ? I oni su parafirali. Jesmo li i dalje u onom zverinjaku?  Ili sad biramo reči? I dalje je u pitanju Srbija. Nije više u igri samo Beograd. I nikada nije smeo da u igri bude samo Beograd. A upravo je u prestonici sva krivica zatrpala one koji su sad ušli u taj već odavno, prepun blata, izborni ring. Pa nam se sve svelo na pitanje zašto nisu u decembru, a jesu sad. Traži se detaljan odgovor na to i ni u jedan se ne veruje. To mu dođe najveći problem koji trenutno izgleda imamo.

A zašto je jedinstvo puklo sad? To pitanje ćemo očigledno pod tepih.

Jasno je i da neće moći da se osvaja ni ulica po ulica, opština po opština, jer Vučići neće sedeti skrštenih ruku. A do sada prstom nisu morali da mrdnu. Bar za izbore u junu. Niti su od 2020. godine obezbedili bolje izborne uslove. Pravili su mehanizam da mogu uvek da pobede. I zašto bi ga sad rušili?

Ono što je novo u tom mehanizmu je da Vera čak nije morala ni da kreće put Voždovca. U Beogradu je sada za glasanje dovoljno i boravište.

Ono što je isto jasno jeste da Vera nije jedina. Ali je vera u jedinstvo bila jedina šansa šta god da je odluka bila.

Ovako, pozdravite se 2. juna, i sa Verom i sa verom, jer ništa drugo nećete moći da uradite, osim možda da ih obe preglasate.