Ivanji: Zašto cela opozicija nije sada u Nišu, SNS neće dati ništa milom



Cela opozicija treba sada da se usredsredi na Niš i da svi lideri pruže podršku ljudima koji su tamo dobili izbore, umesto što se i dalje diskutuje da li je trebalo bojkotovati izbore ili ne, rekao je novinar nedeljnika „Vreme“ Andrej Ivanji.

„Zašto cela opozicija nije sada u Nišu? Svi lideri da pruže podršku ljudima koji su očigledno dobili izbore u Nišu, koji se sada osporava“, upitao je Ivanji u Novom danu.

On podseća da su demonstracije 1996. godine počele krađom izbora u Nišu i protestima koje je to izazvalo u tom gradu.

To poredi sa sadašnjom situacijom na Novom Beogradu i u Nišu, gde su u pet ujutru Ipsos, Cesid i GIK u pet ujutru dali isti rezultat – da SNS ima 29 mandata što je nedovoljno da se formira gradska vlast sa Ruskom strankom.

„U pet ujutru je sve bilo kako treba. Onda se saziva i na Novom Beogradu i u Nišu ponovo gradska izborna komisija bez predstavnika opozicije i onda nije kako smo rekli, nego je drugačije. I onda od tih ne znam koliko džakova u Nišu baš slučajno su uzeli devet koje kada su prebrojali je bio drugačiji rezultat. I to ne da je sumnjivo nego je ozbiljno sumnjivo“, istakao je Ivanji.

On podseća i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da u svojim rukama drži uzde Srbije, mamuze i bič, koji je više puta ponovio da bi mu vrlo teško pao poraz u Nišu.

„Pa kako može da se dozvoli da bude nesrećan? SNS neće da da ništa, ima mehanizme kojima kada su rezultati tesni može da se našteluje po potrebi, ako se nije uspelo unapred da se napravi. To se vidi na Vračaru, na Novom Beogradu. Jedino na Starom gradu, gde je malo veća razlika, ništa se ne drma. SNS neće dati ništa milom, kao i do sada. A onda će se procenjivati u hodu da li da se ide do kraja ili da se popusti“, rekao je gost Novog dana.

Da li će SNS popustiti, dodaje, zavisi od spremnosti građana i spremnosti opozicije da se bore za izbore za koje misle da su ostvareni.

„A to je pobeda opozicije u Nišu“, istakao je.

Prema njegovoj oceni, ovi izbori su pokazali pukotine u SNS što se, dodaje, vidi i u ukupnom broju glasova koje su osvojili.

„SNS iz izbornog ciklusa u izborni ciklus ima manji broj glasova u Beogradu. Ako si 17. decembra imao podršku u Beogradu i ako se u opštinama jasno videlo da imaš većinu, zašto se 18. decembra nije krenulo u najspektakularniju kampanju. Izbori u opoziciji ne postoje dok se ne raspišu, a onda je kasno“, konstatuje novinar „Vremena“.

On ocenjuje da sledećih izbora neće biti dok se ne obrnu sve milijarde za EXPO 2027.

„Nema te sile trenutno vidljive koja bi mogla nešto da promeni. A kampanja opozicije bi trebalo da je krenula već, ali ne – mi ćemo pričati o bojkotu“, istakao je Ivanji.

Priča o bojkotu – besmislena

Mišljenja je da je celokupna opozicija trebalo da izađe na izbore čim je jedan deo opozicije odlučio da to uradi.

„Bilo je tužno gledati posle 17. decembra u Beogradu, gde su prevarne radnje bile očigledne, spektakularno nameštanje i štelovanje izbora, i nije bilo nikakve volje građana da se na ulicama pobede. Zato je ideja bojkota bila besmislena jer bojkot podrazumeva veliki angažman celog društva“, objasnio je Ivanji.

Izvor: N1