Majić zove na skup u Gornjim Nedeljicama: U nedostatku institucija da mi budemo ti koji će ih graditiSudija Miodrag Majić rekao je za N1 da je to što se čini da nije stavljena tačka na projekt "Jadar" samo jedan od razloga i dokaza zbog čega poverenja, nažalost, između građana i države apsolutno nema.

„Rečeno je projekat je završen, nema ništa od toga, onda vidimo da to uopšte izgleda nije bio plan, da se time samo kupovalo nekako vreme, tada pred izbore. Podsetiću, to je čitava serija poteza vlasti koje ulivaju i ulivale su apsolutno nepoverenje u institucije“, rekao je Majić iz Gornjih Nedeljica.

Prema njegovim rečima, kao društvu biće nam potreban jako dugi period elementarnog vraćanja poverenja, navodeći da je skeptičan da se to može brzo dogoditi.

„Zbog toga je i Proglas rekao da najmanje što u ovom trenutku možemo da kažemo to je jedan apsolutni moratorium na ovakve stvari, dok elementarno ne uredimo društvo. A tek onda onda da vidimo i mnogo manja pitanja nego što je Rio Tinto, rudarenje litijuma u ovoj sredini koja očigledno i ne bez razloga izuzetno deli građane još po jednom osnovu, a mi smo već drastično, nažalost, podeljeni“, ocenio je Majić.

Dodao je da je jako važno da se građani okupe 28. juna u Gornjim Nedeljicama, makar ili barem oko ovako fundamentalnih stvari kao što je pitanje životne sredine. Kako je naveo, da konačno počne jedan dug proces vraćanja međusobnog poverenja.

„Vraćanja reči koja je ovde izgubljena, vraćanja pojmova kao što su čast, kao što su struka, jer da je sreće ovim stvarima bi se bavili kao što smo puno puta čuli institucije ovog sistema. Mi ih nemamo“, ocenio je.

Majić je istakao da je ovde zato što oseća duboku ljudsku i građansku potrebu da bude sa ljudima koji nemaju kome da se obrate.

„I koji su kao i mnogi i mi ostavljeni na cedilu od strane ove države u prelomnim trenucima kada shvataju da se oko njih dešava nešto izuzetno krupno i potencijalno izuzetno opasno i koji, ponavljam, imaju puno razloga da ne veruju u to šta im se govori jer su previše puta prevareni i slagani. Zato je izuzetno važno da to kao građani shvatimo i da u nedostatku institucija dok ih ne povratimo mi budemo ti koji ćemo te institucije graditi i mi budemo te institucije“, zaključio je Majić.

Izvor: N1