Svesrpski sabor počinje molebanom, završava se vatrometom



U Beogradu se održava "Prvi Svesrpski sabor" pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".

Počeće, kako je najavljeno, u Hramu Svetog Save molebanom za Srbiju i Republiku Srpsku, a biće završen vatrometom, iz Parka Republike Srpske, na levoj obali Save.

Uz, u Palati Srbija, zajedničku sednicu dve vlade, biće organizovan sastanak predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika kome će prisustvovati i dva premijera – Miloš Vučević i Radovan Višković, kao i patrijarh Porfirije.

Prema najavama, Vučević će se sastati i sa predsednikom skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem, a predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić u zgradi parlamenta sa kolegom Nenadom Stevandićem.

Najavljeno je i da će se u Domu Garde u Topčideru Vučić i Dodik sresti s veteranima iz Srbije i Republike Srpske kao i da će obići Narodni muzej.

Na Trgu Republike, u 17.00 počinje centralna proslava u sklopu manifestacije, u okviru koje, u petak, je došlo do brojnih susreta ministara vlada Srbije i RS.

Zbog te manifestacije će, od 15.00 19.00 sati, za motorna vozila biti zatvoren niz centralnih gradskih ulica, a režim javnog prevoza biće promenjen.

Biće zatvorene ulice Studentski trg, Vasina, deo Francuske (uz slobodan pristup terminusu Trg Republike), Kolarčeva, Terazije, deo Trga Nikole Pašića i Kralja Milana – saopštio je gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila i više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između dve vlade – iz oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

Na sednici je doneto i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o uspostavljanju saradnje grada Užica, Srbija i grada Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, saopšteno je posle sednice.

Vučić posle molebana poručio da su ovo teška vremena sa mnogo izazova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao  je danas da se glasno kaže da srpski narod najviše želi mir i da u slozi i uzajamnom poštovanju živi sa svojim komšijama, u poruci posle molebana održanog u Hramu Svetog Save kojim je počeo prvi svesrpski sabor „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

„Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost,“ napisao je Vučić na Instagramu.

On je dodao da su ovo teška vremena sa mnogo izazova.

„Istorija nas je naučila da samo u zajedništvu i sabornosti možemo da nađemo onu snagu i mudrost koji su nam potrebni kako bismo sačuvali naš narod i državu od neumitnih tokova istorije“, napisao je Vučić i dodao da je zato ovaj sabor posvećen budućnosti, uz istovremeno sećanje na slavne pretke, na duhovnost, kulturu i tradiciju.

„Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra“, napisao je Vučić.

Molebanu Hramu Svetog Save prisustovali su visoki zvaničnici Srbije i Srpske među kojima i Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: N1. Beta, Danas