Vojska Srbije na ulicama Prijedora: Za Komšića akt agresije, Dodik jedva dočekaoVojska Srbije ili kadeti Vojske - pitanje je kojim su se danas bavili mediji iz regiona, ali i političari iz Bosne i Hercegovine, koji se nisu usaglasali sa tim da li je reč o jednima ili drugima. S jedne strane, Željko Komšić prisustvo srpske policije na ulicama Prijedora smatra aktom agresije, dok je Milorad Dodik na društvenoj mreži X napisao jednu reč - konačno.

Naime, RTRS je objavio vest sa naslovom da su pripadnici Vojske Srbije prodefilovali Prijedorom, te da su bili ispraćeni aplauzom. Tridesetak kadeta i dvadesetak starešina ovog nastavnog centra defilovalo je od hotela „Prijedor“, glavnim gradskim šetalištem do Pozorišta Prijedor.

Ipak, član Predsedništva BiH Željko Komšić, naveo je da mora da se utvrdi ko je dozvolio ulazak Vojske Srbije na teritoriju BiH.

„Prvo i osnovno pitanje ovde je ko je odobrio ulazak Vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo“, rekao je Komšić za Radio Sarajevo i upitao da li je to uradilo Ministarstvo odbrane.

„Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je reč o klasičnom aktu agresije“, naveo je Komšić.

S druge strane, Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na društvenoj mreži Iks podelio prilog RTRS sa naslovom „Svečani defile Vojske Srbije kroz Prijedor uoči obeležavanja bitke na Kozari“ i napisao „Konačno“.

Potom je ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da su u Bosni i Hercegovini (BiH) boravili kadeti Vojne akademije iz Srbije, koji, kako je rekao, nisu pravi vojnici, već učenici.

„Radi se o kadetima, to nije vojska, to se podvodi pod obrazovanje. Može s njima da dođe i oficir, ali to je profesor. Sve dok ne završi i ne dobije čin kadet nije vojnik“, rekao je Helez sa sarajevski portal klix.ba.

Dodao je da je je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske „našlo neku zakonsku osnovu da ih pozovu kao učenike, a onda da to prikažu kao vojsku“.

Ministar odbrane BiH je istakao da kadeti iz Srbije nisu mogli da uđu u BiH da ih neko nije pozvao, naglašavajući da to nije učinilo Ministarstvo na čijem je on čelu.

„Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije“, kazao je Helez.

RTRS prenosi da je ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini (BiH) notom Ministarstvu spoljnih poslova BiH najavila dolazak kadeta vojne i policijske akademije iz Srbije, koji su učestvovali u obeležavanju 82. godine od bitke na Kozari.

Klix.ba u svom tekstu navodi da je „Vojska Srbije defilovala kroz Prijedor u sklopu obeležavanja Bitke na Kozari. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS, s ciljem da se istaknu srpske žrtve i borba Srba protiv ustaša i fašista“.

Do sada reakcija iz Srbije u vezi sa tim da li su u pitanju kadeti ili pripadnici Vojske Srbije, nije bilo.

Izvor: N1