Saradnik Miše Vacića dezinfikuje Beograd

Firma "Poslovi grada” u vlasništvu 29-godišnjeg Stefana Jankovića, bliskog prijatelja i "saborca" Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.

Posao je dobijen u saradnji sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, objavio je BIRN na svom sajtu Javno.rs.

Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu.

U danima kada se ceo svet privikava na nove higijenske navike, pitanje dezinfikovanja zgrada postalo je neverovatno važno za sve stanovnike gradova. Za to vreme u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.

Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma "Poslovi grada" angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji "u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću".

Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je "to sve transparentno" i uputio BIRN na opštinu Savski venac u kojoj, prema saznanjima redakcije, ima najviše posla.

Iako bi taj podatak trebalo da bude javan, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da nam pruži tražene odgovore.

"Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote", rekla je BIRN-u predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.

Komercijalni cenovnik do koga je BIRN došao pokazuje da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.

U opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove.

Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.

Izvor: BIRN, N1