Vučić: Zabrana kretanja od petka u 18h do ponedeljka u 5h

Zabrana kretanja će najverovatnije i ovog vikenda biti na snazi - od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ovog vikenda biće od petka u 18 časova do ponedeljka u pet ujutro. Pretpostavljam. A kasnije ćemo da vidimo u skladu sa epidemiološkom situacijom i savetima lekara", rekao je Vučić nakon obilaska bolnice u Vojno-medicinskom centru "Кarabruma".

Vučić je rekao da su stručnjaci rekli da ne sme da bude popuštanja bar još dve nedelje.

"Mnogi će da se ljute. Ali ja slušam svaki dan lekare i oni su za to da se produži za najmanje dve nedelje zabrana kretanja, posebno vikendom kada su najveće gužve. Danas imamo bolji rezultati zbog dobrih vikenda, poslednje dve nedelje", rekao je Vučić.

Dodao je da će, kada prođu aktuelne mere, svi pričati da je moglo drugačije, ali da je on srećan što je država svojim merama uspela da sačuva živote ljudima.

"Izolacijom i odgovornošću smo sačuvali naše stanovništvo, pre svega roditelje. I ja sam im zahvalan što su dobro to razumeli, kao i da to niko ne čini zato što ih mrzi nego zato što ih voli. Lako je govoriti kada sve prođe, posle bitke svi su generali. Ali kada je bilo potrebno da se nešto uradi, oni su se sakrili", rekao je on.

Govoreći o zahtevima medija da se saopšte podaci koliko je država kupila respiratora i po kojoj ceni, Vučić je rekao da će svi podaci biti dostupni.

"Dobiće za svaki respirator... Veoma sam ponosan na posao koji smo obavili. Nijedna zemlja proporcionalno na broj stanovnika nije tako dobar posao uradila. U pitanju su stotine i stotine (respiratora) a stići će nam još neki", rekao je on.

Dodao je da je danas otvorena nova privremena Kovid bolnica napravljena da traje narednih 30 godina, da "predivno izgleda i ima jednu od najvećih šok soba na Balkanu i 60 kreveta", a posebno je zahvalio firmi "Termomont" koja je donirala materijal i izvela građevinske radove za samo 12 dana.

Od 4. maja radiće najveći deo privrede

Aleksandar Vučić izjavio je da će od 4. maja najveći deo privrede početi da radi i da svi treba da se pripreme da rade više jer za vreme epidemije, kako je rekao "80 odsto Srbije nije radilo".

Vučić je rekao i da ako bude sve u redu, očekuje posle 1. maja delimičnu obnovu avio saobraćaja, a zatim i međugradskog i gradskog prevoza.

"Gradski prevoz neće krenuti u punom kapacitetu i za ulazak u autobuse biće potrebne najrigoroznije mere, svakako maske, a gužve ćemo gledati da izbegnemo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako će zaposleni stizati na posao.

Na pitanja o ekonomiji, predsednik Srbije je objasnio da se procene rade svakoga dana, da država pokušava da pažljivo otvori privredu i da kriza neće trajati puna tri meseca.

"Kada pričamo o stopi rasta trudićemo se da ne pređe minus dva kako MMF predviđa, nego minus 1 ili 1,5" ,rekao je Vučić i najavio rebalans budžeta za koji će se "kaže truditi da se kontroliše zaduživanje i da deficit ne pređe sedam odsto".

Vučić je najavio nove mere pomoći pre svega turizmu, hotelijerima a moraćemo, kako je istakao, "da podignemo i Er Srbiju".

Predsednik Srbije kaže da Vlada Srbije priprema rebalans budžeta, koji će predvideti deficit državne kase od sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), i naglasio da će na taj način biti isfinansirane sve mere namenjene ublažavanju posledica epidemije koronavirusa.

Srbija spremna za eventualni novi talas

Predsednik Vučić je rekao je da se, prema poslednjim podacima, epidemija koronavirusa u Srbiji smiruje, ali da se Srbija osposobljava da sama proizvede sve što je potrebno za eventualni novi talas zaraze na jesen.

"Od ponedeljka ćemo proizvoditi 200 hiljada hirurških maski dnevno i guraćemo ih u magacine za sledeću priliku, nadam se da nas neće iznenaditi nešto, jer rezultati testova koje sam dobio jutros kažu da se polako epidemija smiruje i na to je veliki uticaj imala trodnevna zabrana kretanja", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbije sve spremnija, da ostaje još samo početak proizvodnje zaštitinih rukavica, i da će se požuriti sa završetkom izgradnje kliničkih centara.

Izvor: Beta, RTS, N1