Srbi bijesni: 'Ustaški pjevač čestitao Crnogorcima Dan pobjede'


Radiotelevizija Crne Gore svoje je gledatelje uvela u novi dan s pjesmom Marka Perkovića Thompsona "Ne boj se". Taj potez razbijesnio je mnoge Srbe, prenose srbijanski mediji.


- Zbog otvorenog propagiranja ustaštva nikada nije odgovarao, a vrhunac anticivilizacijske akcije ovog "muzičara" bio je nastup u Glini, nedaleko od mjesta gde su sljedbenici Ante Pavelića u srpnju 1941. žive spalili više od 1.000 srpskih civila - piše srpski Kurir u članku pod naslovom "Ustaški pjevač čestitao Crnogorcima Dan pobjede: Gledatelje RTCG-a danas probudila pjesma Marka Perkovića Thompsona". - Odmah nakon službene himne Crne Gore koju je inače napisao ustaški suradnik Sekula Drljević, program je nastavljen pjesmom Marka Perkovića Thompsona - osvjedočenog promotora ustaške, fašističke ideologije i velikim poklonikom Nezavisne države Hrvatske - piše Srbija Danas.

Građanski pokret URA priopćio je da bi emitiranje Thompsonovog spota bilo kad u programu javne televizije bio skandal neviđenih razmjera, jer pjevač "godinama otvoreno promovira i podržava ustašku kolaboracionističku tvorevinu Nezavisnu Državu Hrvatsku". "A činjenica da je emitiran baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Europi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja s crnogorskom antifašističkom povješću i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde", ističu u URA-i. Prosrpski Demokratski front zatražio je da urednici RTCG-a hitno podnesu ostavku, jer su pustili pjesmu "poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Thompsona.".

U toj stranci smatraju da se radi o ciljanoj provokaciji protiv srpskog naroda u Crnoj Gori. "Ovakvi ispadi s nacističkom pozadinom učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje...da današnja Crna Gora podsjeća na NDH", stoji u priopćenju.

RTCG je kasnije objavio da je Thompsonova pjesma emitirana greškom te da tekst nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija. "Kolegij RTCG-a će ispitati okolnosti kako je došlo do propusta i poduzeti odgovarajuće mjere. Uz žaljenje zbog greške napominjemo da je u jutarnjem programu bilo više od sat vremena razgovora i reportaža, upravo na temu antifašizma i podsjećanja na Dan pobjede i to s relevantnim gostima“, priopćio je RTCG.

Prenosimo sa portala Vecernji.hr