Ratko Femić: Sneki Daki ko Hirošima i Nagasaki


Ratko Femić, kolumna za portal Nova.rs

Svakog čuda tri dana dosta. Mada, ovaj angažman Snežane Dakić u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu energiju, barem u Srbiji, i nije neko čudo. Imamo mi sijaset takvih stručnjaka kojima čaršija ne da da napreduju, jer kao nemaju dovoljno iskustva u nekoj oblasti ili adekvatnu školu, ali znaju koju partiju da podržavaju.

I sad se kao čudimo. Vest o Sneki Daki odjeknula je ko Hirošima i Nagasaki.

Zar nije aktuelni direktor elektroprivrede Srbije karijeru počeo kao vlasnik dobre pečenjare u Obrenovcu. I posle kažu da ga je za to mesto preporučila članska karta SNS, a niko da uzme u obzir to što je čovek dobro izučio oslobađanje energije iz ćumura. Najveći deo električne energije Srbija dobija iz termoelektrana, a termoelekttrane rade na ugalj, znači ćumur. I ko sad bolje može da radi s tim izvorom energije od čoveka koji je vodio računa o takvim suptilnim finesama kao što su: kako da se prase dobro zapeče, a da mu repić ne zagori, kako da kožica porumeni i krcka, a da meso ostane sočno i mekano…

Sve se dešava s razlogom, a ovi iz SNS o tome vode računa.

I ne može Snežana Dakić da napravi Černobilj od Beograda, kako je politička čaršija počela da se sprda, jer Srbija jednostavno nema nuklearnu elektranu. Da je imamo našao bi se neko ko je u SNS nomenklaturi značajniji od Sneki Daki, kako je zovu obožavaoci. Ona je samo dala podršku vladajućoj stranci, a da li se registrovala kao drugarica članica još nismo saznali. Ono jeste naopako kada neko ko je karijeru izgradio na modnim trendovima i vežbama za savršenu guzu krene da se bavi upotrebom nuklearne energije u medicini, umesto upotrebom hijalurona u peglanju bora, cepanjem atoma umesto saveta za sezonu proleće/leto 2020.

S obzirom na to da je dosad vlast one koji joj znače, a pritom je i podržavaju nagrađivala dodavanjem na platne spiskove raznih institucija bilo bi čudno da Dakićeva stvarno piše tekstove za sajt „Srbatoma“.

I to pitanje bih stavio po strani i vratio se na „suštinu“, a to je da vlast vodi računa o kadrovima.

Nije li baš Albert Ajnštajn formulisao teoriju relativnosti po kojoj tvrdi da prostorni i vremenski intervali između bilo koja dva događaja zavise od stanja kretanja njihovog posmatrača, ili da različiti posmatrači različito i opažaju prostorne i vremenske intervale istih događaja. To će reći da to da li vam smeta novi angažman TV zvezde zavisi od stanja kretanja u vašoj karijeri, standardu i novčaniku – da li ste zaposleni, koliko dugo vam je trebalo da nađete posao, koliko radite, koliko zarađujete, a bogme i da li podržavate partiju koju je javno podržala i Snežana Dakić – vladajuću SNS. To vam je čista kvantna fizika.