Više od 2.000 lekara podržalo otvoreno pismo Vladi Srbije, potpisi još pristižuBroj potpisa podrške inicijativi lekara okupljenih u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida", koja se u otvorenom pismu upućenom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama oštro ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, za samo tri dana premašio je 2.000.

Podrška inicijativi, kako je objavljeno na sajtu "Ujedinjeni protiv kovida", raste iz minuta u minut, pa su proglas dosad podržala 2.003 lekara iz zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Podsetimo, lekari koji su u utorak svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika".

"Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu dovela je do ove inicijative", istakla je ova grupa lekara, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Kako su istakli, tehnički organizatori su prvi potpisnici proglasa.

"Ne postoje formalni organizatori mimo potpisnika proglasa, i on pripada svima nama", naglasili su inicijatori, dodajući da inicijativa ostaje otvorena za sve lekare koji svojim potpisima žele da pruže podršku nastojanju da se vrati poverenje građana u zdravstveni sistem Srbije.

Izvor: N1 Beograd