Vučić: Srbija kupila šest kineskih bespilotnih letelica, cena tajna


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija kupila šest novih bespilotnih letelica od Kine, ali nije mogao zbog ugovora da kaže koliko su koštale, jer postoji klauzula o tajnosti.

"One imaju veliki domet, mogu da gađaju ciljeve sa udaljenosti od devet kilometara i snimaju teren, objekte od interesa za Srbiju duboko u neprijateljskoj teritoriji", rekao je Vučić na prikazu novih bespilotnih letelicia CH-92A Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici.

On je kazao da je sa kineskom stranom dogovoren "transfer tehnologije" za sistem "Pegaz", napominjući da su kupljeni i helikopteri od Erbasa. Zbog klauzule o tajnosti, predsednik nije mogao da kaže ni koja je cena tih helikoptera.

"Za sada imamo 18 raketa, kupićemo još. Ovo je najbolje oruđe. Srećan sam što Vojska Srbije raste i napreduje, mnogostruko snažnija iz dana u dan", rekao je Vučić.

Nenad Miloradović ispred SDPR rekao je da bespiletno letelice mogu da ponesu dve rakete i ispaljuju ih na udaljenost od devet kilometara.

"Pokrivaju funkciju izviđanja, danju-noću, upravljanja artiljerijskom vatrom i laserski obeležava raketne ciljeve", objasnio je Miloradović i dodao da raketa koštaju 50.000 evra.

Izvor: FoNet, N1 Beograd