Rijaliti Skupština: Koferaši, obaveštajci, učesnici “Farme”Izostanak opozicije sa birališta, ali i totalna dominacija koalicije na vlasti na junskim izborima, otvorili su prostor za niz novih lica u skupštinskim klupama. Neki od njih sa sobom nose prtljag i teži od kofera Vladana Zagrađanina.

U moru novih lica, ali i onih starih koji su opterećeni i iskustvom i aferama, izdvajamo “miks” najzanimljivijih.

Lav Pajkić – producent, komičar, ljubitelj Miše Vacića


Najveći broj ovih poslanika, logično, u skupštinu je ušao na listi SNS. Među njima je i sin popularne književnice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića, koji gradi svoje sopstveno ime u redovima naprednjaka.

Pajkić, donedavno student produkcije, ime je najviše gradio na televiziji, nakon što je 2017. godine, bez preteranog iskustva, dobio udarni termin na TV Pink za svoju emisiju Kontravizija. Emisija, kako ju je autor opisao, ima “komični” karakter, a ocenjena je u javnosti – zbog sličnog formata i termina emitovanja – kao loša kopijom “24 minuta” Zorana Kesića. Kontravizija je, inače, za metu uzimala isključivo opozicione politčare i kritičke intelektualce.

Ako mu je cilj bila karijera komičara i voditelja – nije baš uspeo; ako je emisija za cilj imala podizanje njegovog profila u javnosti i političku karijeru – onda je ona pun pogodak.

Osim ovoga, u biografiji Pajkića nema mnogo toga. Zanimljivo je, ipak, primetiti da je 2018. godine javno podržao formiranje stranke ekstremnog desničara Miše Vacića.

Stefan Krkobabić – unuk, sin, najmlađi penzioner


Stefan Krkobabić, funkcioner Partije ujedinjenih penzionera, sin Milana i unuk pokojnog Jovana Krkobabića, takođe je po prvi put postao poslanik u Narodnoj skupštini. Iako relativno mlad (31 godina), iza sebe ima nekoliko kontroverznih odluka, mahom vezanih za postavljenja koja mu je “namestio” otac.

Tako krajem prošle godine KRIK piše da je Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu ministra Milana Krkobabića jer je kao član Vlade učestvovao u donošenju odluke da njegov sin Stefan bude postavljen za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Stara planina”. Milan se žalio na odluku Agencije, koja inače nije bila prva kojom se ukazivalo na njegovu sklonost nepotizmu, pa je priča prošla relativno nezapaženo.

“Blic”, takođe, u februaru ove godine, piše da je direktorka “Pošte” Mira Petrović podigla platu Stefanovoj devojci, izvesnoj G. T, iako, navodno, za to nije imala osnova.

Aleksandar Jovanović – novinar, PUPS-ovac, rijaliti zvezda


Na listi PUPS je još jedno interesantno ime, debitant u novoj skupštini. U pitanju je Aleksandar Sale Jovanović, bivši glavni urednik portala “Telegraf”, novinar i bivši učesnik rijalitija “Farma”, o kojem je napisao i knjigu “Sve tajne Farme”. U rijalitiju se ponašao shodno okruženju, pa mu psovke, pretnje i verbalni sukobi nisu bili strani – naprotiv.

Jovanović je u javnosti poznat i po incidentu koji je izazvao na košarkaškoj utakmici, kada je na meču između Crvene Zvezde i Partizana 2013. godine košarkaškom loptom gađao trenera Partizana Duška Vujoševića. Takva vrsta incidenta bila je, zaista, retko viđena na košarkaškim terenima širom zemlje. 

Nije poznato da je Jovanović bio aktivan tokom kampanje niti koje su njegova zaduženja u PUPS, tako da je politički angažman došao kao iznenađenje za sve.

Dragan Marković Markoni – funkcioner, obaveštajac, poslanik-debitant


Nakon dugogodišnje karijere u policiji i RDB, odnosno BIA Draganu Markoviću je kao kandidatu PUPS-a na listi SNS-a potvrđen mandat narodnog poslanika.

Kako piše Novi magazin,  Marković je od osnivanja PUPS bio jako blizak rukovodstvu ove partije, premda nije član stranke. Od 2008. do 2012. bio je državni sekretar MUP, od februara 1992. započinje profesionalnu karijeru u tadašnjem RDB, a kasnije nastavlja u BIA gde je dočekao penziju. Tokom rada u BIA prošao je sve nivoe od operativca, šefa grupe do zamenika direktora BIA. Karijeru je završio kao savetnik direktora Agencije.

Javnosti je, takođe, poznat i po slučaju koji je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal a u kom se biznismen Dragoljub Peruača sumnjičio da je od dve firme uzeo 65.000 evra. Peurača je inače bio Markovićev prijatelj, a u istrazi se pominje i ime Markovića, koji se slučajno ili ne zatekao na istom mestu kada je njegov blizak prijatelj Peurača uzeo “reket”. Markoni je bio prinuđen da zbog skandala podnese ostavku.

Vladan Zagrađanin – socijalista, koferaš, drugi put poslanik


Zagrađanin, jedan od istaknutih čelnika SPS, tek po drugi put je izabran u Skupštinu, uprkos činjenici da ima višedecenijsko iskustvo u politici i među socijalistima. U zvaničnoj biografiji na sajtu SPS navodi se da je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, obavljao je funkciju predsednika Omladinskog saveta Beograda, dužnost generalnog sekretara Beogradskog ekološkog centra, od 2004. do 2006. godine bio je član Upravnog odbora Državne lutrije Srbije.

Njegove brojne funkcije, međutim, od 2006. godine zaseniće afera „Kofer“, u kojoj je uhapšenu stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića.

“Policija je upala 15 minuta nakon što je Dačić napustio stan i zatekla kofer sa 100.000 evra. Simić i Zagrađanin su u međuvremenu oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok, rekavši da je stan napustio nakon poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova. Proteklih godina Zagrađanin je vešto izbegavao da se eksponira i o njegovom delovanju ima malo dostupnih podataka”, ističe Danas.

Izvor: Nova.rs