Tepić pokazala ugovor Telekoma i Igora Žeželja: Dali mu 38 miliona evra



Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je, na konferenciji ispred zgrade Telekoma Srbije, pokazala ugovor između Telekoma Srbije i Wireless medie, koja je u vlasništvu Igora Žeželja, dodajući da on uključuje i drugu njegovu ćerku firmu, Mondo INC. "Ovo je ugovor koji je sklopila SNS uprava Telekoma sa Igorom Žeželjem i isfinansirala ga našim novcem - za 38 miliona evra. Ovo je, gospodo, čist kriminal, organizovani kriminal", navela je Tepićeva.

Tepićeva je donela na konferenciju dokument za koji kaže da potvrđuje sve ono što je nedeljama govorila "a to je da SNS uprava, našim novcem, plaća i kupuje medije u Srbiji".

"U konkretnom slučaju, plaća Igoru Žeželju, vlasniku tabloida Kurir, i odnedavno nove TV Kurir. Ovaj dokument je ujedno i dokaz skadaloznog, organizovanog kriminala Vučićevih plaćenika, koji na ovaj način utiču na medije - da bi njega hvalili, a da bi zataškavali i gušili svaku kritiku. S druge strane, i održavali nas u medijskom mraku", navela je.

Ovo je dokaz za sve one koji su vikali "a gde su dokazi", rekla je potpredsednica SSP pokazujući dokumenta.

Tepićeva je podsetila da je pre sedam dana na istom mestu govorila o transakcijama Telekoma i dve Žeželjeve firme.

"Tada sam pokazala da je Telekom platio avans od 10 miliona evra. Ovde piše da je tih 10 miliona evra Žeželj dobio od Telekoma, našeg novca. I ne samo to, pre sedam dana sam pitala - odakle Igoru Žeželju još 28 miliona evra na poziciji 419 u bilansu stanja njegove firme Wireless media. Taj podatak je uglavnom ostao propušten u medijima. Dakle, 10 miliona za Žeželja i Kurir i 28 miliona na poziciji 419 za koje niko nije znao odakle su. Evo ovde piše. Tačno tih 38 miliona evra - a 10 da kupi Kurir, odmah 4. januara 2019", rekla je Tepićeva.

Navela je da se radi o ugovoru iz oktobra 2018.

"SNS uprava Telekoma mu obezbeđuje naš novac da kupi Kurir i dodatnih 28 miliona za proizvodnju drugih sadržaja... Da ironija bude veća, tih 28 miliona evra su za sadržaje koje će Telekom ponovo da otkupljuje od Igora Žeželja i ponovo mu plaćati te sadržaje našim novcem. Ovo je dokaz kako je Igor Žeželj, preko noći, zahvaljujući našem novcu, postao medijski tajkun i mega milioner, ali se dobro zna ko je odgovorno lice u Telekomu, ko je ovo sa njim dogovarao i pakovao, ali ostaviću vama novinarima da to istražite", navela je Tepićeva, koja je podelila novinarima kopije ugovora.

Tepićeva kaže da je najskandaloznije u svemu - ćutanje tužilaštva, navodeći da ukoliko ono i nakon ovoga nastavi s tim, da će biti prinuđena da tuži "tužilaštvo i tužioce za nečinjenje i za saučesništvo u organizovanom kriminalu". I ne samo zbog pljačke našeg novca, nego zbog direktnog uticaja na medije, jer je ovo pitanje koje se tiče svih nas, dodala je.

Dokle god Telekom Srbije bude plaćao reklame, sponzorisao, ucenjivao medije - oni neće o ovome pisati, rekla je Tepićeva i navela da je "baš interesuje da li će vest da prenese Blic". "Ovo je pitanje svih pitanja, ne samo Marinike Tepić, ni SSP, već i novinara, građana", rekla je.

Ovaj ugovor otkriva misteriju portala Mondo i vidi se da je Telekom Srbija, koja je ulagala i razvijala taj portal 15 godina, poklonio taj sajt Igoru Žeželju, dodala je Tepićeva.

"Videćete i da je imao dva miliona u tom trenutku, a onda zahvaljujući ovom ugovoru, zahvaljujući našem novcu, imovina mu raste 20 puta, sa dva miliona na 40 miliona evra. Preko noći postaje medijski tajkun, samo zato da bi hvalio partiju i bratiju i gušio svaku drugu kritičku misao i da bi i kao mnogi drugi mediji, koji se na isti ovaj način finansiraju i sponzorišu, satanizovao političke protivnike i održavao medijski mrak", navela je potpredsednica SSP.

Premijerki Ani Brnabić, koja je jutros reagovala na prethodne navode Tepićeve, uputila je pozdrave i poručila joj da se dobro informiše šta su njene nadležnosti, za šta je, kako kaže, krajnje vreme.

Igor Žeželj je na neki način paravan, jer izvršioci sede ovde - zna se tačno ko je odgovorno lice u Telekomu da pakuje ovakve fiktivne ugovore, "koji nije izlazilo iz Kurira, dok nisam počela da ovo iznosim", a nalogodavci su, zna se, na Andrićevom vencu, rekla je Tepićeva i dodala: "I sve se ovo radi za partiju i bratiju i za održavanje njihovog rejtinga. A sada imamo dokaz, crno na belo".

Čekamo reakciju tužilaštva

Advokat Vladimir Todorić kaže da nije potrebno podneti krivične prijave, jer je belodano da je neko počinio krivično delo i "jer je to toliki prestup na koji se mora reagovati". Tužilaštvo može da reaguje čim ima saznanja iz javnosti, dodala je Tepić. Ostavićemo neko vreme, a onda ćemo mi postupiti, ako tužilaštvo ne reaguje, istakla je.

Todorić je podsetio da je državi zabranjeno da bude vlasnik medija, ali i da onda ona "može da nađe nekog "trojanskog konja" poput firme Igora Žeželja, koja je uzela proviziju od 10 miliona evra, a koji će da kontroliše medije".

Kao što ćete videti u ugovoru, Telekom ima pravo da uređuje i program tih medija, ima pravo da bude ekskluzivni saradnik tih medija i da otkupi firmu Mondo INC, naveo je Todorić.

Potrebno je potpuno prekinuti izvršenja ovog ugovora i potrebno je da se sredstva koja su uplaćena - vrate Telekomu, koje je državno preduzeće, u 100 posto vlasništvu građana Srbije, istakao je na istoj konferenciji Todorić.

"Mi ćemo i dalje, kao građani, plaćati tranše u desetinama miliona evra - pošto nije sve plaćeno agenciji Igora Žeželja - da bi se ovaj ugovor potpuno realizovao. Potrebno je potpuno prekinuti izvršenje", naglasio je Todorić.

Republika Srbija jedino može da ispunjava javni interes kroz javni servis, sve ono drugo - sticanje profita, sticanje oglasa, nije dozvoljeno zakonom, zaključio je.

Izvor: N1 Beograd