ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.neta - Nove snageZoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN'', 6.8.2020.

Parlament bez opozicije. Nema smarača iz protivničkih stranaka, ali zato znate koga ima? Ima Ivana Tasovca, ima Nebojše Bakareca, ima Lava Pajkića... takoreći krem de la krem, sve najbolje iz SNS-a na jednom mestu

Uspeli smo. Srbija je najzad zemlja bez opozicije. Čak osam godina je bilo potrebno da dostignemo ovaj izuzetno veliki cilj, ali uspeli smo! Rastao je BDP, rasle su plate, rasle su kule u Beogradu na vodi, da ne kažemo džigljale, a padala je nezaposlenost i padala su brda na Koridoru 10. Međutim, sve je to ništa bez pada one najveće prepreke. Opozicije. Dok ona nije pala, mi nismo mogli da krenemo punom snagom napred. Sada... sada više nema nikakvih smetnji da se poput rakete vinemo i odletimo u svetlu i daleku naprednu budućnost, gde vas, naravno, opet čekam - ja!

Ovako bi mogao da glasi govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta. No, on se nekim čudom tamo nije pojavio. Mnogi će reći da je to bilo u skladu sa zakonom, šta on ima da radi na konstitutivnoj sednici parlamenta, ali kad je pa zakon u prethodnih osam godina sprečio Vučića da nešto uradi ako to želi?

Možda je bio zauzet, možda se bojao korone koju smo upravo po drugi put spektakularno pobedili, a možda mu ovo jednostavno nije bilo važno. Ipak je to samo parlament, nije kao da je u pitanju neko mesto gde se nešto odlučuje, jer zna se, mesto gde se nešto odlučuje, tačnije gde se sve odlučuje, jeste ono mesto na kojem se on nalazi, gde god to u datom trenutku bilo.

Ali jeste malo šteta što predsednik nije video taj prizor. Parlament bez opozicije. Nema smarača iz protivničkih stranaka, ali zato znate koga ima? Ima Ivana Tasovca, ima Nebojše Bakareca, ima Lava Pajkića... takoreći krem de la krem, sve najbolje iz SNS-a na jednom mestu.

Ako vam izgleda da će vladajući blok imati problem jer neće imati sa kime da polemiše u parlamentu, grdno se varate. Mogućnosti su neograničene. Ivan Tasovac, na primer, može da, umesto na Tviteru, pripoveda u direktnom TV prenosu svoje izmišljene priče o tome ko od nezavisnih novinara nema završen fakultet ili srednju školu.

Nebojša Bakarec bi mogao na zasedanja da dolazi u toplesu, sa mačem, jer njime svakako mnogo bolje barata nego rečima, ma koliko bi želeo da bude obrnuto, i da preko malih ekrana plaši opoziciju. Mačem. A i toplesom.

Lav Pajkić će, logično, organizovati živa izvođenja svoje emisije u parlamentu, što je super jer neće morati da ganja goste da mu dođu u emisiju, oni će već biti u emisiji. Njemu ostaje samo da se okrene levo ili desno i odabere da li će stručno mišljenje o stalnoj temi svoje emisije, opoziciji, tražiti od Marijana Rističevića ili njegovog Sanča Panse poznatog pod imenom Marko Atlagić.

I ovo su samo neki od načina na koje će vladajuća koalicija žestoko da polemiše sa opozicijom. Predviđamo takođe da će u parlamentu u narednom periodu drastično skočiti potrošnja papira. Mnogo će opozicionih tvitova morati da bude odštampano da bi se na njih oštro odgovorilo. Parlamentarno.