JELISAVETA VASILIĆ - U toku je sistemska pljačka



JELISAVETA VASILIĆ, ČLANICA SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

U toku je sistemska pljačka

Ko god dođe od vojvođanskih paora svi govore da je Andrej glavni u kupovini zemljišta i da sve ide preko njega. Mi to još nismo dokumentovali. Institucije odbijaju da sarađuju, ne daju nam dokumenta a to ukazuje na potpuni izostanak borbe protiv korupcije od strane vlasti

Kako je suprug ministarke pravde Nele Kuburović dobio 28 miliona evra od poslova sa državom, tri miliona evra samo u aprilu u jeku pandemije; kako je nestao čitav vrh jednog brda jer je neko iz države dao zeleno svetlo za kamenolom na tom mestu u cilju ugrađivanja u poslove Koridora, a da ne znamo da li je država išta dobila zauzvrat, kako je NIS crpeo naftu sve dok nije otkriveno da tamo više nafte nema, šta će biti sa Telekomom i ko pakuje srpske reke u cevi, te hoće li Srbiju oglodati do koske funkcioneri u sprezi sa kriminalnim miljeom koji planski drže Srbiju na večitom rubu EU i na sigurnoj ivici propasti? O tome za NIN govori Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

„Kada je novinar pitao ministarku pravde Nelu Kuburović kako je namestila suprugu da dobije tako velike poslove sa državom od kojih je zaradio 28 miliona evra, bez da se imalo brecne, rekla je da ona nije vlasnik firme svog muža, da su oni samo muž i žena i da ona ne dobija državne pare preko supruga“, kaže Vasilićeva za NIN. Laura Koveši, rumunska tužiteljka, rešavala je takve slučajeve korupcije po hitnom postupku, a da ne trepne, i napunila zatvore najvišim funkcionerima. „Kada je direktor Agencije za borbu protiv korupcije donator vladajuće SNS, jasno je da je situacija kod nas drugačija“, tvrdi Jelisaveta Vasilić. Borba protiv korupcije svodi se na dvoje, troje ljudi iz Saveta za borbu protiv korupcije. U stvari, najčešće je u toj borbi usamljena, suludo uporna nekadašnja najbliža saradnica Verice Barać, poprilično hrabra bivša sutkinja Jelisaveta Vasilić. Ona se sada svim silama bori da otme Telekom iz čeljusti novih tajkuna povezanih s vlašću. Biće to teška borba jer, kako kaže, mi smo država zarobljena u mafijaškom sistemu.

Je li to preterana ocena?

Nimalo. Znate ko je prvi upotrebio termin zarobljena država? Verica Barać, koje nema već osam godina. Za tih osam godina, ništa se nije popravilo, naprotiv. Vidite, Savet za borbu protiv korupcije je savetodavni organ Vlade, ali naše izveštaje niko i ni ne pročita. Taj savet, to vam je sva naša borba, to je jedina institucija koja se bori protiv korupcije. Ima Srbija i Agenciju za borbu protiv korupcije, čiji je direktor donator SNS, povezan sa ljudima iz te partije. Tako da su direktor Agencije i ministarka pravde Nela Kuburović, od koje borba protiv korupcije treba da krene, partijski drugovi. Eto vam odgovora na pitanje kako je suprug ministarke pravde Nele Kuburović zaradio 28 miliona evra na poslovima s državom, samo tri miliona u aprilu, u jeku pandemije, a da ona nije osuđena zbog korupcije.

Kada god se sumnja na korupciju, sagledavate da li postoje povezana lica. Da li mislite da ministarka pravde Kuburović i njen suprug, inače brat Darije Kisić, doktorke iz Kriznog štaba, nisu povezani? Da ona ne koristi pare koje prima njen muž? Naravno, koristi. Ali pošto su ministarka i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić partijski drugovi, onda on kaže da ministarka i njen suprug nisu povezana lica i da ministarka pravde nije u sukobu interesa. Ako me pitate kako neko može da zaradi tri miliona evra od poslova sa državom za mesec dana ako mu nije namešteno, moj odgovor je - nikako.

To se zove korupcija uticajima i informacijama?

Ministarka pravde je imala informacije kako i gde pare mogu da se dobiju, i korupcijom interesa ti poslovi su sklopljeni. Ministarka pravde je u dogovoru sa ministrima posredovala da poslove dobije njen suprug. Ona njima uslugu, oni njoj. Tu korupciju uticajima i informacijama najteže je dokazati.

Autor:Tanja Nikolić Đaković
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 24.9.2020.