Plate u “Beogradskom metrou” 1.000 evra, a metroa nema



Uprkos brojnim najavama političara u poslednjih desetak godina, Beograd i dalje nema metro, niti je uopšte započeta njegova gradnja. Pa ipak, već skoro dve godine zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću "Beogradski metro i voz" primaju prosečnu platu od hiljadu evra.

I ne samo da su i Vučić i Vesić i Mali, a pre njih i Đilas, obećavali početak izgradnje metroa u glavnom gradu, nego i oko budućih linija beogradskog metroa nije došlo do usaglašavanja struke i politike – trenutno, planirano je da prva linija metroa ide “od nikuda ka nigde”, odnosno, da početna i krajnja stanica budu na mestima gde sada ne živi niko (Makiško polje i Ada Huja, uz plan da se ovaj krak proširi do Mirijeva).

No, građani već dve godine plaćaju zaposlene preduzeća kome je sastavni deo imena “izgradnja, obavljanje prevoza putnika metroom i razvoj gradske železnice u Beogradu” – iako ni izgradnja, ni prevoz putnika metroom ne postoje.

Jedino što su Beograđani videli, a podseća na metro, jeste predizborna vožnja budućih odbornika SNS-a u autobusu oblepljenom da liči na metro, pred gradske izbore 2018. godine.

Broj zaposlenih u JKP “Beogradski metro i voz” je, tokom protekle godine uvećan 325 odsto, dok je prosečna zarada uvećana 60 odsto, pokazuju podaci iz zvaničnih završnih računa ovog preduzeća.

Javno komunalno preduzeće “Beogradski metro i voz” je, u 2019. godini, na ime zarada zaposlenima i naknada predsedniku i članu nadzornog odbora isplatilo ukupno 43,82 miliona dinara. To je “po glavi” 17 zaposlenih i dva člana nadzornog odbora 192.188 dinara bruto, odnosno 117.123 dinara neto plate. Ukupni rashodi su bili 70,3 miliona, što znači da na plate zaposlenih odlazi 62 odsto.

Samo godinu dana ranije, isto preduzeće je sa svega četiri zaposlena na ime zarada i naknada za nepuna tri meseca postojanja isplatilo dva miliona dinara, odnosno 73.177 dinara neto “po glavi”.

Broj zaposlenih se za godinu dana uvećao sa četiri na 17, što je 325 odsto.

Prosečna zarada isplaćena zaposlenima porasla je skromnije – “svega” 60 odsto, iako je reč o javnom preduzeću, koja su tokom proteklih godina bila na udaru fiskalne konsolidacije i velikih mera štednje.

“Beogradski metro i voz” je 2019. godine, prema zvaničnim podacima dostupnim u Registru finansijskih izveštaja APR, poslovao sa – dobitkom od čak 23,68 miliona dinara. Godinu pre, od 12. oktobra do 31. decembra 2018. godine, upisao je gubitak od 109.000 dinara.

Poslovni prihodi ovog javnog preduzeća u 2018. godini su za nepuna tri meseca poslovanja bili 3,21 milion dinara, a godinu kasnije su porasli na čak – 97,76 miliona dinara, koliko je, prema zvaničnim završnim računima, zabeleženo tokom 12 meseci 2019.

Podsetimo, tek 21. jula ove godine predstavnici gradske uprave, javno-komunalnog preduzeća “Beogradski metro” i francuske kompanije “Ežis” potpisali su Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Izvor: Nova.rs