Ružičasta imperija Mitrovića: Tihi ubica kulturne SrbijeFrekvencija radija Laguna, 93,7, zvanično je sinoć ugašena u 21.45, a kako je prethodnih dana i najavljivano, vlasnik televizije Pink, Željko Mitrović, pokreće omladinski program, što je samo još jedan u nizu njegovih velikih projekata koji, čini se, niču u gotovo svim sferama javnog života u Srbiji.

U ponedeljak su autori emisije Obavezno – Neobavezno obavestili javnost na svom Tviter nalogu da će čuveni beogradski radio Laguna prodati svoju frekvenciju 93,7 vlasniku Pink televizije, Željku Mitroviću, koji bi navodno trebalo da pokrene omladinski radio. Jedan od autora emisije, Igor Brakus, potvrdio je tada za portal Nova.rs da je vlasnik “Lagune” u pregovorima za prodaju frekvencije Željku Mitroviću, te da on i Smiljan Banjac, svoju emisiju više neće emitovati.

On je u intervjuu za Nova.rs rekao da je gubitak ovakvog radija ogroman udarac u kulturološkom smislu, budući da je radio Laguna bio “svetionik kulture”.

Prema zvaničnoj biografiji, Željkova imperija vredi više od milijardu evra i čine je: televizija “Pink”, “Pink Montenegro”, “Pink BiH”, preko 15 satelitskih kanala, licenca za “Fashion TV” za region, nacionalna frekvencija u Sloveniji, izdavačka kuća “City records”, avio-kompanija “Air Pink”, firma “El Bosco”, koja iznajmljuje jahte i filmski studio PFI.

Takođe je vlasnik kuće na Senjaku i jahte “El Bosco V” – sada se ovoj listi pridružuje i nekadašnji radio Laguna.

Kako je sve krenulo? 

1992. godine Željko je kupio radio Pingvin, a naredne godine je osnovao radio Pink, koji je predstavljao jednu od prvih privatnih komercijalnih radio stanica u bivšoj Jugoslaviji. 16. septembra 1994. godine je pokrenuo radio-televiziju Pink, prvu televiziju u Srbiji čija je programska šema sadržala samo zabavni program.

1997. godine je osnovao izdavačku kuću Siti rekords (City records), koja je u sastavu “Pink media group”. U julu 2010. godine Željko se u Sarajevu sastao sa saradnicima Anđeline Džoli kako bi pričali o filmu koji će ona režirati. Međutim, ljudi iz glumičinog tima su odustali od saradnje, a Mitrović je tvrdio da ne bi ni razgovarao sa njima da je znao da je reč o anti-srpskom filmu. Ugostio je i producenta filma “Gospodin i gospođa Smit”, s kojim takođe nije došlo do saradnje.

U oktobru 2010. godine u Sloveniji je počeo da se emituje “Pink Sl”, koji je dobio nacionalnu frekvenciju u ovoj državi. U novembru, Mitrović je kupio skopsku televiziju “K 15”, koju je preimenovao u “Pink 15”. Početkom 2011. godine na televiziji “Pink” je počeo da se emituje rijaliti program “Dvor”.

U Šimanovcima je izgrađen pravi dvorac, u koji je Željko uložio dva miliona evra. Iako su mediji pisali da ova emisija nije opravdala očekivanja publike, Mitrović je rekao da je zadovoljan postignutim uspehom.

Do danas, Mitrović je na televiziji Pink nastavio da emituje rijaliti program koji je, čini se, menjao svoj naziv, ali ne i sadržaj i likove – mahom ljude sa margine koji se ne libe da o svojim problemima sa zakonom pričaju na nacionalnoj frekvenciji. 
Obračun sa neistomišljenicima

Mitrovićevi zaposleni su više puta na njegovoj televiziji čitali otvorena pisma koja je pisao protivnicima. Neka od njih su bila namenjena liderima opozicije, glavnom i odgovornom uredniku lista Danas, zatim Zoranu Bašanoviću, bratu devojke koju je njegov sin usmrtio, Draganu Đilasu, itd.

Uništavanje kulture 

Jedan deo javnosti Mitrovića smatra odgovornim za “uništavanje srpske kulture”. Među njima je i Igor Brakus, jedan od voditelja autorske emisije Obavezno – Neobavezno, koja se donedavno emitovala na radiju Laguna.

“Ne bismo ostali ni da je on samo direktor i da ne menja ništa drugo. Sve što je on uradio, uradio je kako bi degradirao srpsku kulturu. Na osnovu svega što smo ikada videli, mi ne želimo da sarađujemo sa takvim čovekom. Koliko je liberalno pravo nekoga da proda frekvenciju, tako je i naše da ne želimo da učestvujemo u projektima čoveka koji je to kupio”, rekao je Brakus u intervjuu za Nova.rs. 

Izvor: Nova.rs