Tepić Bujoševiću: Pozovite me na RTS da pričamo o finansijama javnog servisa



Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić poručila je vršiocu dužnosti direktora RTS Draganu Bujoševiću da skupi hrabrosti ne da joj odgovara na pismo koje nije bilo upućeno njemu, već da je pozove na javni servis da razgovaraju o finansijskom poslovanju RTS.

"Skupite isto ovako hrabrost i pozovite me na RTS da pred svim građanima razgovaramo o tome kako ste stotinama hiljada evra našeg novca plaćali reklamiranje RTS u tabloidima Alo, Ekspres, Blic, Kurir, kako ste milione evra našeg novca bacali na čišćenje prostorija, na hranu, piće i iznajmiljivanje tehničke opreme", navela je Tepić u pisanom odgovoru.

Tepić traži da na RTS razgovara kako je Ivana Miković, "od vaše zamenice postala potom direktorka privatne produkcije Igora Žeželja, poznatog po skandaloznom koruptivnom ugovoru sa Telekomom – o čemu sam u svom pismu obavestila UO RTS i javnost Srbije".

"Skupite isto ovako hrabrost i pozovite me na RTS da pred svim građanima mogu ovako, kao vi, da odgovorim kako ste i ovog puta slagali u pokušaju da relativizujete podatke koje sam iznela u pismu UO RTS", navela je Tepić.

Ona ukazuje da Bujošević nijednom rečju nije odgovorio na njene navode, već je ocenio da ona netačno iznosi da je Srbija izvozila oružje u Ukrajinu ili broj radnika MUP obolelih od koronavirusa.

"Molim vas da se ne hvališete vašim velikim menadžerskim sposobnostima, pošto se veća finansijska stabilnost RTS od 2016. godine duguje isključivo građanima, kada je režim kome služite uveo dodatnu globu i obavezao plaćanje takse za RTS uz svaki račun za struju, odnosno svako električno brojilo. I za one koji vas ne gledaju", predočila je Tepić.

"Radujem se suđenju protiv mene koje ste najavili u vašem odgovoru – za koji verovatno mislite da vas preporučuje za v.d. direktora emeritusa. Ali verujte mi, slaba vam je to uteha ako i sami znate da profesionalci okreću glavu od vas, da se umesto vas stide, jer vi za stid ne znate", zaključila je Tepić.

Vuletić: Pustite UO RTS-a da radi u skladu sa zakonom

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić ocenio je da je Marinika Tepić svojim otvorenim pismom "dala priliku" Bujoševiću da istakne navodne sopstvene zasluge za stabilnu finansijsku situaciju u Javnom servisu.

Vuletić je objasnio da Tepić u pismu nije navela "niti jedan zakonski prekršaj" Bujoševića i poručio joj da je pogrešna njena "predodžba" da pojedini članovi Upravnog odbora nemaju saznanja o finansijskom poslovanju RTS.

"Upravo je Upravni odbor RTS, u dva navrata - 26. novembra i 27. decembra 2018, godine tražio od državnog revizora da proveri finansijsko poslovanje RTS, a javno objavljeni rezultati te revizije predstavljaju delom izvor Vaših slavodobitnih 'otkrića'", poručio je Vuletić Mariniki Tepić.

Ocenio je da konkurs za novog generalnog direktora Javnog servisa nije bio neuspešan - kako je navela Marinika Tepić - već da su neuspešni bili kandidati "u pokušaju da ubede Upravni da mogu uspešno da rukovode RTS".

Komentarišuću navode Marinike Tepić o sukobu interesa donedavne zamenice direktora RTS Ivane Miković koja je na tu funkciju došla na predlog v.d. direktora Dragana Bujoševića, Vuletić je rekao da je tačno je da je ona zatečena na vanstatutarnoj poziciji zamenice generalnog direktora, ali i da je tačno da je njenim odlaskom menadžment Javnog servisa pretrpeo "nenadoknadiv gubitak".

"Iz tog razloga je Upravni odbor na sednici održanoj 7. maja 2019. godine zatražio informaciju da li je građanka Miković svojim odlaskom u novu kompaniju zapala u sukob interesa. Nakon što smo 24. juna 2019. dobili negativan odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, prepustili smo je njenoj sudbini", stoji u odgovoru predsednika Upravnog odbora RTS.

Vuletić je pozvao potpredsednicu SSP da, ukoliko ima saznanja koja terete Bujoševića, to rešava s Bujoševićem na sudu, a da Upravni odbor RTS pusti da "u skladu sa Zakonom i po savesti donosi odluke za koje je nadležan".

Izvor: Beta, FoNet