Evropski sud u Strazburu izriče u novembru presudu o slučaju TopčiderEvropski sud za ljudska prava u Strazburu zakazao je za 5. novembar objavljivanje presude u postupku koji je vođen protiv države Srbije na osnovu tužbe koju je podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, koji je zajedno sa Draženom Milovanovićem ubijen pred objektom Karaš u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine, javlja Nova.rs.

Tužba se konkretno odnosi na oslobađajuću presudu koja je izrečena bivšem vojnom istražnom sudiji Vuku Tufegdžiću, kog je porodica Jakovljević tužila da je svojom "istragom", javnim nastupima i klevetama povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina.

Tužba koja će se kroz dve nedelje naći pred većem evropskog suda podneta je još 2011., nakon što je tadašnji Okružni sud odbacio tužbu protiv sudije Tufegdžića, prenosi "Nova.rs".

Pravni zastupnik porodice Predrag Savić izjavio je ranije da očekuju presudu u njihovu korist i da bi to mogao da bude presedan.

“Mi smo je u znak protesta podneli jer smo smatrali da je odluka Okružnog suda, kojom se Vuk Tufegdžić oslobađa od krivičnog dela iznošenja ličnih i porodičnih stvari u slučaju pokojnog vojnika Dragana Jakovljevića, vrlo problematična, da nije zasnovana na zakonu i da ima elemenata za intervenciju Suda za zaštitu ljudskih prava”, kazao Savić.

Podsetimo, vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade, nađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta Karaš u Beogradu.

Vojna istraga je pokazala najpre da je jedan gardista ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo. Međutim, porodica i znatan deo javnosti nikada nije poverovao u ovu verziju događaja, da bi kasnije bila formirana posebna komisija koja je dokazala da je gardiste ubila treća osoba.

Upravo na osnovu toga je porodica i podnela krivičnu prijavu protiv Tufegdžića, koji je u odbrani svoje teze da se radi o ubistvu i samoubistvu odlazio toliko daleko, da je gardiste označavo i kao moguće ljubavnike, od kojih je jedan počinio zločin iz strasti.

Porodica je 2014. uspela da pokrene još jedan postupak protiv Vuka Tufegdžića zbog zloupotrebe službenog položaja, ali je i taj postupak, nakon brojnih očiglednih opstrukcija, obustavljen, zbog zastare krivičnog dela.

Slučaj Topčider je do danas ostao pod velom misterije, a uprkos brojnim obećanjima zvaničnika, među kojima je i sam predsednik države Aleksandar Vučić, istina o sudbini gardista nikada nije otkrivena.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs