Paori bez njiva, država bez miliona



UMESTO LOKALNIH POLJOPRIVREDNIKA, HILJADE DRŽAVNIH HEKTARA U VOJVODINI OBRAĐUJU ARAPSKE FIRME

Paori bez njiva, država bez miliona

Plodne vojvođanske njive izdaju se Al Ravafedu i Zobnatici, čiji je vlasnik Elit agro iz Abu Dabija, za 250 evra po hektaru. Zbog toga su na gubitku svi nivoi vlasti, a najveći gubitnici su lokalni paori, jer im u sve većoj meri iz ruku izmiču njive koje su do juče obrađivali i za čiji su najam plaćali skoro duplo više od arapskih firmi

Sve i da državi plaćaju poljoprivredno zemljište koje im je dato u dugogodišnji zakup, arapske firme nanose štetu srpskom budžetu koja se procenjuje na više desetina miliona evra. Osim velikog finansijskog gubitka, zbog njih se dovode u pitanje i najvažnije vrednosti ruralnih sredina, opstanak sela i egzistencija brojnih poljoprivrednih domaćinstava koja više ne mogu da obrađuju njive u seoskim atarima, jer su hiljade hektara u višedecenijsku arendu uzele firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U Srbiji posluje nekoliko kompanija iz UAE i sve su pod kapom dve firme iz Abu Dabija – Al Dahre i Elit agro. Al Dahra je kupovinom imovine PKB-a došla u posed oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda, a Elit agro je preko dve firme - Al Ravafed i akcionarsko društvo Zobnatica, u kojem je jedini akcionar - dobila od države u zakup njive u opštinama Bačka Topola, Sombor, Apatin, Kula, Bač i Bačka Palanka. Prema podacima Uprave za zemljište Ministarstva poljoprivrede, Zobnatica i Al Ravafed obrađuju oko 5.000 hektara državnog zemljišta koje im je u zakup dato na 15 ili 20 godina. Pored toga, Al Rafaved koristi i oko 3.500 hektara zemljišta Vojne ustanove Morović (u Karađorđevu), i to na period koji može biti i do četiri decenije. Za tih 3.500 hektara ugovorom je definisano da se VU Morović isplaćuje 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita. Od Ministarstva odbrane i Vlade Srbije nikada nije stigla potvrda da je ikada ijedan dinar po tom osnovu uplaćen u državnu kasu, ali je bilo najava da će ugovor biti izmenjen i da će najam morati da se plaća po unapred dogovorenoj ceni, a ne kao deo ostvarene dobiti.

Iz godišnjih programa za uređenje poljoprivrednog zemljišta koje donose lokalne samouprave, može se videti da su njive Al Ravafedu i Zobnatici izdate za 250 evra po hektaru. U svakom slučaju, zbog tih aranžmana na gubitku su i lokalne samouprave i AP Vojvodina i Republika, a najgore u svemu prolaze vojvođanski poljoprivrednici, jer im u sve većoj meri iz ruku izmiču njive koje su do juče obrađivali.

Arapima je data najkvalitetnija vojvođanska zemlja po daleko nižoj ceni od one koju plaćaju ratari u Bačkoj. Do pre par godina državne oranice ratari u ovom delu Vojvodine plaćali su 400 ili 450 evra po hektaru. Danas ih država izdaje po upola nižim cenama. Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede je na osnovu raspoloživih podataka koji stižu iz lokalnih samouprava, utvrdila da je za agroekonomsku 2019/2020. prosečna cena zakupa u Srbiji bila 196,23 evra po hektaru. U taj prosek ulaze i livade, pašnjaci i njive lošijeg kvaliteta, a bačke oranice, date u zakup Arapima, najkvalitetniji su poljoprivredni resurs. To su njive prve klase i nalaze se pored puta, traktorima se do njih lako stigne, a neretko su i pored kanala za navodnjavanje. Za takve njive u privatnom vlasništvu bački ratari arendu plaćaju od 300 do 550 evra po jutru, ili do 850 evra po hektaru. Poljoprivrednog zemljišta imaju sve manje na raspolaganju, pa tako u mnogim selima u okolini Sombora, Kule i drugih mesta ratari gotovo da ne mogu da iznajme ni hektar – deo su, u skladu sa izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu, uzeli veći „investitori“, domaći i strani, na 30 godina, deo uzimaju stočari po pravu prečeg zakupa, deo je vraćen u procesu restitucije, deo je dat Arapima…

Autor: SLAĐANA GLUŠČEVIĆ
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 8.10.2020.