Simonović: Celo Vučićevo okruženje i Vlada u korupciji do guše



Urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, komentarišući nedavnu izjavu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da je među ministrima u prethodnom sazivu bilo korupcije, kaže da je to samo retoričko zastrašivanje i disciplinovanje njegovih članova, a da se nikad ništa neće otkriti. "Ja mislim da je celo njegovo okruženje, i njegova Vlada, u korupciji do guše", rekao je, gostujući u Novom danu. Smatra da su opoziciji potrebni novi i kredibilni ljudi, da je neophodno i da se mnogi sklone, inače - i na sledećim izborima, kaže, pobediće režim.

Osvrćući se na Vučićeve izjave, kaže da je priča o novim izborima, kada još nemamo Vladu Srbije - smešna i besmislena, navodeći da je svaki njegov izlazak iz zgrade Predsedništva - izborna kampanja. Kaže da se tim pričama, kao i time što još nema Vlade, namerno drži tenzija, a kad je ovo drugo u pitanju - pre svega da disciplinuje svoje. "On uživa u tome da muči svoje saradnike ko će biti ministar, a zapravo je on to već sve verovatno prelomio... Tobože se Ana Brnabić čeka da saopšti koga će ona u kabinetu, a ona se ne pita ni ko će biti šef kabineta, a kamoli ko će biti ministar", naveo je gost Novog dana.

Vučić, smatra, neće dozvoliti bilo kakvu jaku ličnost, što se videlo po ranijem izboru ministara, koja bi mogla bilo šta da mu protivreči i da iskače iz koloseka koji je on zacrtao. "On vodi svako ministarstvo, oni mogu da rade tehničke poslove, o svakoj bitnoj stvari odlučuje isključivo on", kaže urednika Nova.rs.

Upitan o izjavi predsednika Aleksandra Vučića da među ministrima u prethodnom sazivu bilo korupcije, Simonović kaže da je to govorio u svrhu njegovog prekomponovavanja ministara i vlasti na lokalu i na republičkom nivou, a sa ciljem da ih zastrašuje, jer se sada sastavlja vlast... "Da neko od njih ne bi izašao u javnost i izneo neki vid korupcije a ovo je država najkorumpiranija u Evropi", kaže.

Nikada, navodi, neće ništa otkriti, "to je samo retoričko zastrašivanje i disciplinovanje njegovih članova". Na pitanje kako to utiče na biračko telo SNS kad tako nešto čuje, Simonović kaže da Vučićevi glasači veruju da se on istinski bori protiv korupcije. "Ja mislim da je celo njegovo okruženje, i njegova Vlada, u korupciji do guše", navodi.

Govoreći o pisanju Blica - da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu da izvrši pritisak, kako bi oživeo dijalog, kako bi se, navodno, problemi rešili do proleća, Simonović kaže da će se proces sigurno ubrzavati, ali će biti teško da se reši do proleća. Potrebno je dosta vremena, da se "pripremi sveobuhvatni sporazum i međusobno priznavanje na kraju krajeva", kaže. Na konstataciju da su SAD dale ubrzanje, kaže da jesu jer su sada izbori za predsednika, a da će bez obzira ko pobedi, Amerikanci pritiskati da Srbija prizna Kosovo, kao i većina članova EU, ali ne do ovog proleća.

"Opoziciji potrebni kredibilni i neokaljani ljudi"

Danas piše da je lider Zajedno za Srbiju predložio tri tačke ujedinjenja opozicije u tekstu pod naslovom "Nova građanska kolona oko Nebojše Zelenovića?"

Komentarišući to, Simonović kaže da je Zelenović opoziciona ličnost koja može da okupi građansku opciju, jer u Beogradu, kako kaže, nije bio često sa ostalim opozicionim liderima "tako da se nije uprljao, a borac je". Može biti stožer okupljanja jednog dela građanske demokratske javnosti. Kaže da mu, kao građanin, zamera što je izašao na lokalne izbore, "jer nije mogao da ih dobije, jer je u ovom trenutku nemoguće dobiti bilo kakve izbore, jer to zapravo više nisu ni izbori".

Ipak, kaže da ne misli da Zelenović treba i može da bude lider cele opozicije. "Mislim da treba svi da se okanu tog pokušaja da sve objedine i da neko od njih bude lider. Mislim da treba da se programski i ideološki okupljaju novi, kredibilni i neokaljani ljudi, oko ideja i programa. Neka bude pet stranaka i koalicija", kaže, dodajući da u Srbiji ima puno ljudi za tako nešto, ali da "prosto neće da rizikuju sa takvim liderima koji pozivaju da se oko njih okupe, neće ni da glasaju za njih".

Simonović kaže da je potrebno da se većina njih iz opozicije skloni - da prepuste drugim ljudima da vode te stranke i pokrete. Inače će i na sledećim izborima vrlo glatko pobediti sadašnji režim, ocenjuje.

Govoreći o pregovorima vlasti i opozicije o fer izbornim uslovima, kaže da se ceni "volju i želju Milana Antonijevića da pokreće takve stolove", ali da misli da su oni unapred osuđeni na propast. Simonović ocenjuje da je to farsa i da više treba vlastima kao pokriće. Prava, iskrena opozicija neće da učestvuje u tome, i ako bude učestvovala - učestvovaće samo da bi zadovoljila neku formu prema Evropskog parlamenta ako on bude u tome učestvovao, dodao je. Ističe da bez razgovora sa onima koji su bojkotovali izbore - nema smisla organizovati okrugli sto.

Ni vlastima u Prištini ni u Beogradu nije u interesu da reše slučaj ubistva Ivanovića

Simonović, govoreći o 1.000 dana od ubistva Olivera Ivanovića, kaže da se to ne može zaboraviti i da to ne sme da se zaboravi dok ima slobodnih medija i javnosti koja će podsećati.

Kaže da je dobro što opozicija poziva na akciju 1000 sveća za Olivera ispred Crkve Svetog Marka, da se "uključi i da podseća i vrši pritisak da se jednom dođe do rešenja tog slučaja". Mislim da će to teško ići, problem jer vlastima na Kosovu, a i ovima u Beogradu nije u interesu da se otkriju lica koja su izvršitelji, naredbodavci, "verovatno bliski sa vlastima", i na sve načine se pokušavaju s tim da se odugovlači i da se zaboravi da je Oliver Ivanović ubijen, navodi Simonović.

Na konstataciju da je predsednik govorio da će za sedam dana otkriti ubice jer Srbija ima naznake i dokaze, Simonović kaže da su njegove izjave za jednokratnu upotrebu, jer on već sutradan priča nešto drugo. Cilj je tada bio da se umiri i na neki način obmane javnost i da prođe neko vreme, da se zaboravi, ocenio je urednik Nova.rs.

Izvor: Nova.rs, N1 Beograd