U Šarčevićevoj školi časovi traju 45 minuta, u Srbiji 30



Dok učenici u državnim školama u celoj Srbiji pohađaju nastavu uz časove po 30 minuta, u privatnoj školi "Ruđer Bošković" , čiji je suvlasnik aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević - pojedini časovi traju regularnih 45 minuta.

Pojedini roditelji javili su se redakciji Nova.rs, ogorčeni zato što se “u školi ministra prosvete Šarčevića deca idu punih 45 minuta”, dok u državnim školama deci traju časovi po pola sata.

Roditelji su zabrinuti ovakvom situacijom – brinu da njihova deca neće naučiti dovoljno zbog skraćenih časova, te da se na ovaj način stvara dodatna prednost deci koja školu pohađaju privatno.

Prema rečima ministra Šarčevića, u privatnoj školi “Ruđer Bošković”, uslovi su u celosti prilagođeni preporukama Kriznog štaba.

“Svaka ustanova u Srbiji mora da poštuje mere prevencije i preporuke Kriznog štaba pa i ‘Ruđer Bošković'”, kaže za Nova.rs Mladen Šarčević.

“Evo da pitam vas, ako biste bili roditelj i imali novac, tražili biste najbolju školu za dete i raspitali se koji je program najbolji. Ja mislim da je to potpuno prirodna stvar”, smatra ministar.

Ministarstvo prosvete je, kako ističe – ponudilo više od deset modela organizacije nastave.

“Svaka ustanova, bilo da je osnovna škola, srednja škola ili fakultet, imaju svoju autonomiju da izaberu model organizacije koji im odgovara. Svi, naravno, moraju da poštuju higijenu, obaveznost nošenja maski i razmak, odnosno dovoljan broj kvadrata”, navodi Šarčević.

U školi “Ruđer Bošković”, ističe, postoji nekoliko tunela za dezinfekciju.

“Škola ima vrhunske mere zaštite, radi po internacionalnom programu IB, ne prati nacionalni proram.  Naše škole su većinom dimenzionisale časove zbog eventualnog prelaska na onlajn nastavu, jer dan traje od 8 do 20 časova. Od 1. septembra 2,9 odsto učenika nastavu prati onlajn u osnovnim školama, i u srednjim 3,8 odsto. Ali, na onlajn mogu da krenu svi, ako dođe do većeg zaražavanja. U ‘Ruđeru’ jedan odsto učenika sluša nastavu onlajn”, navodi Šarčević.

On podseća na maj mesec kada su se otvarale škole koje imaju produženi boravak i vrtići zbog povratka građana na posao i potvrđuje da pojedini časovi u “Ruđeru Boškoviću” traju 45 minuta.

“Ima slučajeva kada časovi traju 45 minuta, ima i kada deca imaju ceo dan u prirodi. Neki časovi traju i kraće. Potpuno je netipična nastava u odnosu na druge škole. Razlozi su što taj program zahteva mentorski rad – učenja se završavaju u jako malim grupama, tu je redovna nastava, ali i mentorski vid rada. Potpuno se drugačije radi”, navodi Šarčević.

Kako dodaje, u slučaju kada bi učenici ove škole prešli na onlajn nastavu, oni ne bi mogli da gledaju predavanja na RTS 3.

“Mi imamo našu platformu, maturu radimo po internacionalnom programu međunarodne mature, to nema dodirnih tačaka sa programom u državnim školama”, istakao je Mladen Šarčević.

Koliko košta školarina

Ako želite da svom detetu priuštite ovakav kvalitet školovanja, potrebno je da izdvojite od 6.500 do 8.900 evra, koliko košta jedna školska godina u Osnovnoj školi “Ruđer Bošković” .

Za gimnaziju u sistemu ove privatne škole, za godinu obrazovanja valja izdvojiti 11.000 evra za prvi razred, 12.000 evra za drugi, dok treća i četvrta godina koštaju po 13.000 evra.

Izvor: Nova.rs