Državna tajna od 23 metra i 68 tona



Autorski tekst pet profesora Filozofskog fakulteta o spomeniku Stefanu Nemanji

Državna tajna od 23 metra i 68 tona

Nas zanima samo jedna prosta informacija: koliko ovaj poduhvat košta građane Srbije? Na intervenciju poverenika za informacije od javnog značaja, od gradskog Sekretarijata za kulturu dobili smo odgovor da nam informacije o ceni i finansijerima spomenika ne mogu dostaviti, jer su proglašene tajnim podatkom sve do 2023. Time su prekršeni i Ustav i mnogi zakoni Srbije

Za sredu, 27. januara najavljeno je svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji. Od samog začetka, ceo ovaj projekat prati čitav niz kontroverzi. Mnogi su upozoravali na spornu proceduru odlučivanja zbog čega je žiri za izbor spomenika napustio vajar Miodrag Živković, izvesno najstručniji član žirija. Arhitekte su upozoravale da spomenik takve veličine ne odgovara Savskom trgu i da zaklanja zgradu nekadašnje Železničke stanice. Istoričari umetnosti su pisali da spomenik nije usklađen sa savremenom estetikom, kao i da se radi o faraonskoj spomeničkoj arhitekturi. Takođe su govorili o neumerenoj visini spomenika od 23 metra, koja daleko nadmašuje sve spomenike u gradu, pa je i šest metara viši od simbola grada - Pobednika na Кalemegdanu. Ukazivalo se i na neadekvatnu ikonografiju, od napuklog vizantijskog šlema do mača u ruci, koji bi trebalo da znače da je Srbija pobedila Vizantiju. Istoričari su upozoravali da Stefan Nemanja nije, kao što se neprekidno ponavlja da bi se opravdalo podizanje ovako megalomanskog spomenika, osnivač srpske države. Osnivač je prva srpska dinastija Višeslavića, ona koju je utemeljio knez Višeslav oko 780. godine, dakle, puna četiri veka pre Nemanjića. Najzad, nije jasno zbog čega se ovaj spomenik otvara na dan Svetog Save, kada je već 26. februara dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje.

I pored svih ovih kontroverzi, odlučili smo da ne ulazimo u takvu vrstu rasprave. Naime, nas zanima samo jedna prosta informacija: koliko ovaj poduhvat košta građane Srbije? Stoga smo, početkom septembra ove godine, od Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Beograda zatražili podatke o ceni spomenika Stefanu Nemanji i svim finansijerima tog projekta. Odgovor nismo dobili, zbog čega smo se žalili povereniku za informacije od javnog značaja. Na njegovu intervenciju dobili smo odgovor od Sekretarijata da nam tražene informacije ne mogu biti dostavljene jer su proglašene tajnim podatkom sve do 2023. godine.

Uvereni smo da su ovim činom prekršeni brojni zakoni Republike Srbije. Na prvom mestu, prekršen je Ustav Srbije, član 51. stav 2. u kome se navodi da „svako ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom“.

Foto Zoran Ilić
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 28.1.2021.