Milimir Lukić - Ne može predsednik da sudi i presuđuje



Milimir Lukić
Sudija Apelacionog suda

Ne može predsednik da sudi i presuđuje

Nije sud sveta krava, ali je neprihvatljivo, a i zakonom zabranjeno, da političari javno presuđuju. Svoju političku moć predsednik Republike može valjano da iskoristi, tražeći od nadležnih, pre svih od Vlade Srbije, da poboljšaju resurse sudske vlasti

U novembru 2011. sudija Apelacionog suda Milimir Lukić podneo je ostavku na mesto člana Visokog saveta sudstva, ukazujući na pritiske tadašnje izvršne vlasti na VSS. Od tada se u Srbiji izgleda promenila samo vlast. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Srbije za 2020. izrazila „ozbiljnu zabrinutost“ zbog političkog uticaja na pravosuđe, dok ovdašnji zvaničnici ne kriju da im pojedine sudije i tužioci nisu po volji, „jer ih je postavila bivša vlast“. Uz to, vrlo često najviši državni funkcioneri javno presuđuju umesto sudija i optužuju umesto tužioca. O tim i drugim izazovima sa kojima se suočava pravosuđe, za NIN govori sudija Milimir Lukić, koji je sudio ubicama Zorana Đinđića, članovima zemunskog klana i Darku Šariću, a sudi i u važnim predmetima koji još nisu okončani - Miškoviću, za ubistvo Ćuruvije…

Zašto većina sudija ćuti dok najviši predstavnici vlasti kritikuju sudije, presude, javno presuđuju?

Nisam siguran šta motiviše pojedine nosioce vlasti da tako javno istupaju, bez ozbiljne argumentacije, u navijačkom stilu, ali se iz sadržine njihovih istupa ipak može dokučiti kakve su im krajnje namere. Naravno, nije sud sveta krava da je lišen mogućnosti kritike. Građani i njihovi politički predstavnici imaju legitimno pravo na kritiku, na način postupanja suda, efikasnost, pripremljenost za suđenje... Međutim, neprihvatljivo je, a i zakonom zabranjeno, da se javno presuđuje, da se napada ličnost sudije ili njegova porodica, da se istupanjem političara pretenduje na sam tok i ishod suđenja. U ovim slučajevima sudija, sud, a ponajviše Visoki savet sudstva imaju prava i dužnost da reaguju i otklone ovu anomaliju.

Posle januarskog nastavka suđenja pred Apelacionim sudom očekuje se pravnosnažna presuda u predmetu Mišković, koga predstavnici vlasti javno optužuju za razne nepodopštine. Da li je to pritisak na sud?

Niko nema prava dok sud pravnosnažno ne odluči da okrivljene u krivičnom postupku oglašava krivim, bio to Mišković ili bilo ko drugi. Veće kojem predsedavam je nakon javne sednice odlučilo da za ovaj predmet otvori pretres i zakaže ga za sredinu januara, nakon čega će doneta odluka biti pravnosnažna.

Predstavnici vlasti na konferencijama za štampu iznose podatke iz pojedinih predmeta umesto tužilaštva. Zašto republička tužiteljka Zagorka Dolovac nije stala u zaštitu svojih kolega?

Javno tužilaštvo je samostalni državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela, pa je potpuno nejasno na koji način je bilo ko drugi u poziciji da uopšte raspolaže podacima koje može imati jedino tužilaštvo. U sistemu u kom javni tužioci odgovaraju za rad javnog tužilaštva i za svoj rad republičkom javnom tužiocu i Narodnoj skupštini, od ličnosti koja se nalazi na čelnom mestu umnogome zavisi način i delotvornost rada čitave organizacije. Pri tome su postupanja tužilaštva zakonom definisana, nosioci tužilačke funkcije su obučeni ljudi, oni sačinjavaju službene beleške kod svakog iskakanja koje je van protokola postupanja. Sve to se nalazi u njihovim predmetima i ukoliko je ovo što tvrdite istina, sigurno će se jednog dana pojaviti i odgovor kako se to desilo.

Predsednik države kaže, na primer, da je Marjanović ubio svoju ženu i da je Кosmajac narko-diler. Кako vidite takve njegove izjave i da li je to pritisak na sud?

Već sam rekao da ovakve izjave nisu prihvatljive i nanose štetu krivičnom postupku iz više razloga. Suština je da predsednik Republike nema ustavnih nadležnosti da sudi i presuđuje. Svoju političku moć može, ipak, valjano da iskoristi, tražeći od nadležnih, pre svega Vlade Srbije, da poboljša resurse, materijalne i ljudske, da u ime građana permanentno traži rezultate i odgovornost sudske vlasti, ako tih rezultata nema, a ako ih ima da pohvali i afirmiše rad suda. Nisam doživeo da bilo koja politička struktura na vlasti, pa ni aktuelna, javno pohvali i oda priznanje, recimo tužiocu ili sudiji za ostvareni rezultat.

Autor Vuk Z. Cvijić, Nikola Todorović (Beta), Foto Mitar Mitrović
Opširnije u štampanom izdanju NIN-a od 6.1.2021.