Milan St. Protić o spomeniku: To nije Nemanja tamo, to je Vučić



Podizanje spomenika Stefanu Nemanji je skrnavljenje njegovog lika i dela, rekao je u "Utisku nedelje" istoričar Milan St. Protić, dodajući da mu spomenik nije bio potreban jer je Nemanja sam sebi podigao spomenik, a to je manastir Studenica. Spomenik je slika i prilika ove vlasti, to nije Nemanja tamo, to je Vučić, naveo je on.

Protić smatra da „nije pitanje da li Nemanja zaslužuje spomenik ili ne, nego da li uopšte ima smisla njemu dizati spomenik“ jer po njegovom sudu, uverenju i osećaju „to je skrnavljenje njegovog lika i dela“.

„Šta je uradio uradio je, to da mu sada naknadno dižemo spomenik i da ga veličamo na jedan tako neiskren i banalan način, sa spomenikom od 20 metara, to je slika i prilika ove vlasti. To nije Nemanja tamo, to je Vučić. Meni to izgleda toliko prizemno i uvredljivo i za našu istoriju i za samog Nemanju“, istakao je istoričar, prenosi Nova.rs.

Ako mi mislimo da tih 800 godina ne vredi ništa, ukazao je on, pa smo mi došli da mu dižemo spomenik i da će on zbog toga da vredi više jer smo se mi setili da mu dignemo spomenik, a nije niko pre nas, onda je to toliko besmisleno, glupo i primitivno.

„Uopšte ne treba Nemanji spomenik. On je sam sebi najlepši spomenik podigao. I sada će ovaj spomenik da baci u zasenak Studenicu, ionako smo je zaboravili. Ako bismo pitali građane da li su ikada bili u Studenici i čija je to zadužbina ne bi imali pojma, nego ćemo Nemanju da pamtiti po ovom spomeniku kod Železničke stanice“, rekao je Protić.

On je kritikovao i tu „trivijalnost“ postavljanja spomenika na početku Nemanjine ulice.

„To je estetika ove vlasti, oni dalje ne dobacuju od te primitivne asocijacije da se spomenik diže onome čije ime nosi ulica na kojoj se taj spomenik nalazi“, rekao je Protić.

Izvor: N1 Beograd, Nova.rs